zdroj Pixabay

MICROCITRUS K NÁM PŘICHÁZÍ Z AUSTRÁLIE

In Ovoce by walsla

Voní jako zlatožlutá pampeliška, vzhledem trošku připomíná zelenou okurku a teprve poslední dobou se dostává na výsluní slávy.
Je však zatím velmi vzácná – v Austrálii byl tento zajímavý citrónek objeven už v 18. století, ale jeho využívání v kuchyni trvá jen posledních pár desítek let – samozřejmě k radosti všech mlsných, šikovných a vynalézavých šéfkuchařů na celém světě.

Microcitrus je prý ovocem dvacátého prvního století

Tento citrusový plod roste na trnitých keřích, nebo stromech dosahujících výšky až pěti metrů, v deštných subtropických pralesích ve východní části Austrálie. Naštěstí odolal i prvním nájezdům osadníků a jejich rekultivaci půdy – měl sice namále, ale na štěstí pro nás přežil. Malé chutné jedlé plody jsou v současnosti hodnoceny jako nová komerční plodina.

Slavné a zajímavé ovoce

Microcitrus australský (Citrus Australasica) je zajímavý plod pocházející z Austrálie. Má nezvykle podlouhlé plody jakoby válcovitého tvaru dlouhé až 12 cm – Angličané mu dali příhodné jméno finger lime = prstový citroník, a protože jeho dužina z malých průsvitných bílých kuliček s citrónovou příchutí připomíná kuličky kaviáru, ve Francii mu říkají kaviárový citron.

Wild Fingerlime Group

Wild Fingerlime Group je název australské společnosti, která se zabývá prodejem microcitrusů.
Na jejich stránky se můžete podívat: http://www.fingerlimecaviar.com.au/about-us.html
Prodávají jich na dvanáct druhů, přestože jich v přírodě roste víc než šedesát pět. Podle odborníků se však většina z nich k jídlu nehodí. Nabízené druhy mohou mít nejen různý tvar, ale i chuť a barvu od žlutorůžové přes zelenou až po fialovou. Poptávka po nich v posledních letech stále roste. Kuchaři celého světa se o „nově objevené ovoce“ zajímají a jsou jím nadšeni.
V Austrálii se ročně vypěstuje asi 20 tun ovoce – a protože je microcitrus velmi křehký a musí se sklízet ručně (sklizeň probíhá v období od prosince do srpna), tím narůstá i jeho cena. Stává se luxusním zbožím (jeden plod stojí cca dvě eura, což je přes padesát pět korun).

Nové druhy, nová křížení

Nově objeveným ovocem se zabývají nejen kuchaři – microcitrus zajímá hlavně pěstitele. Ze základní australské verze podobající se okurce už vznikají další a další varianty. Například na jihu Francie vypěstovali microcitrus ve tvaru olivy s růžovo zelenou slupkou a velmi jemnou nakyslou chutí. A v šlechtění stále pokračují, jejich snahou je zkřížit základní ovoce s krvavým pomerančem, tím by získali microcitrus s červenými kuličkami.
Někteří farmáři se snaží pěstovat ovoce například v Kalifornii, ale jeho kvalita nedosahuje těch australských.
Nicméně i u nás se najdou pěstitelé, kteří to s microcitrusem také zkoušejí – jak? Na to se podíváme příště.