zdroj Pixabay

CITRUSOVÝ KAVIÁR JE OVOCEM BUDOUCNOSTI

In Ovoce, Poradna by walsla

Mikrocitrus je plodem rostoucím na keři či vyšším stromě, s drobnými stálezelenými listy. Má velké množství barevných plodů – jsou dlouhé v průměru kolem osmi centimetrů a barvu mění podle míry zralosti. Jakmile dozrají, jejich dužina připomíná svou chutí citron a svým vzhledem kaviár, proto jim také Francouzi říkají citronový kaviár či kaviárový citron.

Zkusme microcitrus také pěstovat

  • Microcitrus australasica pěstujeme celoročně v nádobě.
  • Nejvhodnější čas výsadby je jaro.
  • Stanoviště, které musíme nové rostlině vybrat, má být dostatečně světlé, slunečné a chráněné.
  • Rostlina vyžaduje mírně kyselou půdu s hodnotou pH od 5,5 do 6. Nejlépe jí vyhovuje speciální zemina pro citrusy.
  • Optimální teplota pro dobrý růst citrusů je něco mírně přes dvacet stupňů – nejlépe 22 až 24 stupňů Celsia, přičemž aktivní růst začíná již kolem 12 stupňů C.
  • Při nižší teplotě rostlina přechází do klidového období – a tím pádem dobře přezimuje. Rostlina není mrazuvzdorná, proto jí na zimu zajistíme světlé a chladnější místo – s teplotou kolem 10 až 15 stupni Celsia.
  • Zálivku dopřejeme novému přírůstku rovnoměrnou – zaléváme vlažnou nejlépe měkkou dešťovou vodou (případně vodou odstátou). Voda obsahující chlór je zcela nevhodná. Kořenový bal by měl být stále provlhčený, avšak ne zamokřený. V misce pod květináčem nesmí voda dlouho zůstat, hrozí hniloba kořenů. V zimě samozřejmě zálivku omezíme.
  • Citrusový kaviár je poměrně odolný a dobře snáší i sušší vzduch, nemusíme si tedy dělat starosti se vzdušnou vlhkostí.
  • Od května do srpna dopřejeme rostlině každý týden hnojivo na citrusy (podle návodu). V zimních měsících hnojení omezíme.
  • Řez není nutný – jen pokud potřebujeme, rostlinu zkrátíme, případně prosvětlíme, pak je nejvhodnějším obdobím jaro.
  • Přesazujeme až když kořeny zaplní nádobu – nejvhodnější dobou je březen. Nesmíme zapomenout dát na dno dobrou drenážní vrstvu.
  • Bohužel se na této rostlině mohou vyskytnout i škůdci – bývají to mšice, puklice, vlnatky. Použijeme na ně obvyklý postřik (nejlépe biologické olejové přípravky), ale hlavně nezapomínáme preventivně kontrolovat spodní stranu listů.
    Jestliže nám začnou žloutnout listy, znamená to, že citrus trpí nedostatkem železa (chloróza), začneme rostlinu hnojit. V zimě mohou listy částečně opadat.

Microcitrus patří samozřejmě mezi citrusy

Citrusy (pomerančovník, citroník, mandarinka, grapefrutit, limetky…i ty naše microcitrusy) jsou stálezelené subtropické až tropické dřeviny a většinou tvoří keře nebo malé či středně velké stromy. Dají se pěstovat i v nádobách – a to i v našich podmínkách, kde také kvetou (na jednoletém dřevě), a dokonce i plodí. Většina citrusů je samosprašná, ale pokud nám začne rostlina doma kvést, musíme její květy raději opylovat.
Rostliny, které množíme řízkováním či roubováním, začínají kvést a následně také plodit již ve druhém roce. Už v dalším roce nás potěší nové květy. Jsou bílé a příjemně voní. Podlouhlé plody připomínající naše okurky pak mohou dorůst až deseti centimetrů. Pod žlutozelenou tenkou, avšak hrubou kůrou je žlutozelená dužina, po naříznutí plodu z ní vytéká jemně nakyslá šťáva, která obsahuje velké množství vitamínu C.
Čerstvé limetky jsou k dispozici od ledna do června, kdy má ovoce nejlepší kvalitu. Dají se uložit do mrazničky, kde vydrží téměř celý rok, aniž by jejich šumivá chuť utrpěla. Pokud si teda microcitrus koupíme, udržujeme jej mimo dosah tepla.

Citrusový kaviár si můžete objednat na internetových obchodech

Není tedy nic jednoduššího než to také vyzkoušet. Stačí si na internetu vyhledat e-shop a rostliny objednat.
Například na: https://www.zahradnictvikruh.cz/, nebo https://www.starkl.com/