zdroj Pixabay

LÍČIDLO JE KRÁSNÁ ZNÁMÁ NEZNÁMÁ

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Vypadá poněkud exoticky a pokud je někde potkáme, docela určitě se stane středem nejen naší pozornosti. Lidé tuto rostlinu obdivují kvůli krásně zeleným listům i pozoruhodným květům. Pochopitelně je zajímá, jak se rostlina jmenuje, není-li jedovatá, jestli je možné ji pěstovat na zahrádce. Je to líčidlo.

Není líčidlo jako líčidlo

Většinou si pod pojmem líčidlo představíme řasenku – tedy líčidlo na řasy. Ale v parku či na zahradách se setkáváme s docela jiným líčidlem – s krásnou rostlinou, která působí cizokrajně. A to ještě není všechno – setkat se totiž můžeme s líčidlem jedlým nebo také s líčidlem americkým.

Líčidlo jedlé

Líčidlo jedlé (Phytolaca esculenta) je vytrvalá rostlina, která v zemi vytváří mohutný hlavní kořen s tenkými postranními kořeny. Z hlavního kořene každoročně vyrůstají lodyhy nesoucí vzpřímený hrozen něžných bílých květů. Vejčité listy líčidla jsou lysé se zřetelným žilkováním. Z hroznovitého květenství vzniká nakonec souplodí volných, červenofialových peckoviček, které se podobá ostružině. Tyto plody se pak mohou konzumovat a také se používají například k dobarvování potravin (cukrovinek, ale také likérů či vína).

Líčidlo – proč to s ním také nezkusit

Jeho pěstování není totiž vůbec náročné. Líčidlo jedlé totiž nevyžaduje žádné zvláštní půdní podmínky – můžeme ho vysadit do běžné zahradní zeminy. Vyhovuje mu slunce i polostín, je skromné i na zálivku. Důležité však je pravidelné přihnojování běžnými hnojivy na list i do půdy (např. Floran).

Líčidlo americké

Líčidlo americké (Phytolacca americana) pochází – jak sám název napovídá z Ameriky – přesněji z východního pobřeží USA a z Kanady. Postupně se rozšířilo téměř do celého světa, do Jižní Ameriky (roste hlavně v Argentině), do Austrálie, do Číny a samozřejmě i k nám do Evropy. Roste na okrajích pastvin či v křovinách, kde je písčitá vlhká nevápnitá půda. Naši pozornost si získají nejen květy, ale i plody.
Líčidlo americké je mohutná rozvětvená bylina s velkým oddenkem. Vytváří keř, který může dorůst  do výšky až 150 cm. Pokud si silně promnete jeho zelené listy mezi prsty, ucítíte nepříjemnou vůni. Drobné bílé květy vytvářejí převislé hrozny. Kulaté plody jsou tmavě fialové, a protože obsahují jedovaté saponiny, jsou i nebezpečné.

Americké líčidlo na zahrádce

Pokud se rozhodneme pěstovat líčidlo americké, vysadíme jej jako budoucí mohutnou solitéru, hodí se však i k pěstování v nádobách. Pak jej však musíme před příchodem zimy přestěhovat do světlého sklepa, nebo celý květináč zapustíme do země. Na zahrádce se o něj nemusíme bát – je to rostlina mrazuvzdorna. Líčidlo je nenáročné – snáší dobře slunce i polostín, stejně tak jako líčidlo jedlé nemá žádné zvláštní nároky na půdu a zálivku. Hnojíme je běžnými kombinovanými hnojivy (Floran, Harmavit atd.).

Líčidlo americké má mnoho léčivých účinků – pomáhá proti revmatismu, artritidě, čistí lymfatickou soustavu, zevně léčí různé vyrážky a ekzémy. Ale protože obsahuje mnoho jedovatých saponinů, nedoporučuje se bez souhlasu s lékařem líčidlo používat. Především ho nesmí ho konzumovat děti a těhotné ženy.

Pokud by si chtěl někdo líčidlo či jeho semena koupit, doporučujeme: https://laelia.cz/ nebo třeba:  www.zahradnictvi-flos.cz/