zdroj Pixabay

PETRŽEL NEBO SNAD PASTINÁK

In Poradna, Zelenina by walsla

Co pěstujeme na zahrádce – to víme. Ale pokud si přineseme tuto kořenovou zeleninu z obchodu, poznáme vždy, která z nich to je? Možná si libujeme, že je ta petržel tentokrát pěkně velká a aromatická, nebo si jindy postěžujeme na slabší kořeny. Bohužel prodejci povětšinou označují oba druhy této zeleny jako „petržel“. Ale nemusíme litovat…

Pastinák nebo petržel – jak je poznáme

Jak na první pohled poznáme, o kterou kořenovou zeleninu se jedná? Je to jednoduché. Zatímco petržel má nať přes celý vršek (a pokud jej seřízneme objeví se po obvodu tenký fialový kroužek), nať pastináku vyrůstá jen ze středu vršku. Oproti petrželi je kořen pastináku jemnější, delší a silnější. A protože má pastinák nasládlou chuť, je vhodný pro malé děti a výborný je v omáčkách.
Můžeme ho jíst syrový, ale také vařený, smažený, pečený i grilovaný. Lze jej přidávat i do polévek a salátů.
Bez petržele si nedovedeme představit vývar ani některé omáčky (například tradiční omáčka na smetaně a zelenině). Mohli bychom také vyzkoušet petrželové chipsy anebo vynikající pečenou petržel. Můžeme ji kombinovat s mrkví a červenou řepou – nakrájíme, ochutíme (sůl, pepř, olivový olej) a dáme péct.

Hodnoty a léčivé účinky pastináku

Pastinák – lidově “pastiňák“(Pastinaca) obsahuje například:

  • kyselinu listovou (snižuje deprese, onemocnění srdce, působí jako prevence proti rakovině)
  • vlákninu a mastné kyseliny (pomáhá proti diabetu i cholesterolu)
  • vitamíny B, C, D, E, ale také karoten, thiamin…
  • minerální látky jako je draslík, fosfor, hořčík, mangan, sodík, vápník, zinek, železo

Léčivé účinky pastináku byly známy už ve starověku – například Římané věřili, že je osvědčeným afrodiziakem. Ranhojiči je používali na léčbu souchotin.

Nálev z pastináku

Nálev si připravíme ze ¼ litru horké vody, kterou přelijeme 2 až 3 lžičky pastináku (kořen, plody) a pijeme denně asi 2 až 3 šálky. Čaj má uklidňující účinky, zlepšuje chuť k jídlu a díky močopudnosti pomáhá čistit močový měchýř.

Jak nám pomáhá petržel

Petržel (Petroselinum) obsahuje například:

  • minerální látky jako draslík, fosfor, hořčík, sodík, vápník, železo
  • vitamíny A, B, C, E a velké množství karotenu
  • hodně kyseliny listové (proti depresi, ovlivňuje srdeční činnost, má preventivní protirakovinový účinek)
  • bílkoviny, vlákninu (předchází diabetu, snižuje cholesterol…)

Má protikřečové účinky, podporuje odkašlávání, působí proti střevním parazitům a také upravuje nepravidelnou menstruaci. Používá se při zánětech močového ústrojí i při poruchách trávení a také jako mírné afrodiziakum, protože způsobuje prokrvení pohlavních orgánů.