zdroj Pixabay

LILIOVNÍK JE PÝCHOU ZÁMECKÝCH PARKŮ A ZAHRAD

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Liliovník je okrasná dřevina zdobící obvykle zámecké zahrady, ale i městské či zámecké parky v mnoha zemích světa. U nás bychom si jej mohli prohlédnout například v kroměřížské Podzámecké zahradě, v zoologické zahradě Zlín, v zámeckých zahradách Ratibořice, Hluboká nad Vltavou, Brtnice atd. Některé  stromy jsou chráněné.

Liliovník je název dekorativního stromu

Podle některých zdrojů se uvádí, že název vznikl díky listům této dekorativní dřeviny, které připomínají lyru. Odvozoval se od řeckého „lirio“ tedy lyra. Vědecký název Liriodendron je však odvozen od řeckého pojmenování stromu „dendron“ a „leirion“ (lilie). A druhové jméno tulipifera pochází z latinského „tulipa“, což je pojmenování pro tulipán – podle květů liliovníku, které se nápadně podobají květům známe cibuloviny. Někdy se také můžeme setkat i s názvem „lyrovník“ nebo také „liriovník“ či „tulipánovník“.

Liliovník tulipánokvětý

Liliovník tulipánokvětý (Liriodendron tulipifera) je nádherný opadavý strom (patří do čeledi magnoliovitých). V květnu až červenci nás překvapí zajímavými květy (tvarem se podobají tulipánům) žluté barvy místy zbarvenými do zeleno oranžova. Plody jsou křídlaté nažky, souplodí roste vzpřímeně, podobá se šišce jehličnanů. Řapíkaté listy se špičatými laloky se na podzim zabarvují do sytě žluté barvy. Díky plodům, které zůstávají dlouho na stromě, působí tato dřevina ozdobně i po opadnutí listí. Liliovník je rostlina medonosná – z jednoho stromu si včely odnesou až 4 kg nektaru (tedy asi 1 kg světlého kvalitního medu).

Liliovník roste rychle a dosahuje výšky až 60 metrů, obvykle však 20 až 30 m v šířce cca 10 až 15 m. U nás v zámeckém parku v Brtnici mají mladý exemplář, jemuž při výšce 130 cm naměřili objem kmene 315 cm.

Jeho domovinou je Amerika

Pochází ze Severní Ameriky, kde je pěstován jako užitkový strom pro hodnotné snadno zpracovatelné dřevo; využívá se k výrobě nábytku, na obklady i na výrobu varhan a jiné truhlářské práce. Do Evropy byl přivezen liliovník až v druhé polovině 17. století. V Číně a Vietnamu pěstují menší variantu (dorůstá co výšky 15 m), je to liliovník čínský. Nenáročná dřevina Liliovník roste většinou jako solitér, vysazuje se i do alejí. Na půdu není nijak náročný, vyžaduje hlubokou, vlhčí a výživnou. Rozmnožuje se výsevem semen na podzim. Kvete až po 10 letech koncem jara, začátkem léta. Je mrazuvzdorný – snáší i mrazy kolem mínus 30 °C. Kromě liliovník existuje i liliovník čínský, který pochází z Číny a Vietnamu, ten dorůstá jen do výšky 15 metrů.