Karambola pochází z Indonésie a jihovýchodní Asie, kde ji pěstují ve velkém. Ale roste i v Asii, Indii, Austrálii, Jižní Americe a všude se těší velké oblibě. Je to ovoce, které jíme většinou syrové, ale i tepelně upravované. Přidává sladkou chuť ovocným salátům i koktejlům.
Jméno karambola zní jako tajné zaklínadlo
Exotické jméno karambola nebo také čínská hvězdice je zajímavé ovoce nižšího stromu či keře Averrhoa carambola. Plody mají podlouhlý, vejčitý tvar s podélnými zářezy. Dozrálé jsou sytě žluté barvy. Karambolu jíme většinou čerstvou, setkáme se s ní jako se neobvyklou ozdobou pohárů či nápojů nebo v chutných ovocných salátech, které zdobí a právě hvězdičkovým tvarem jim dodává exotický vzhled. Před konzumací musíme odstranit nahnědlé žebroví, plod rozkrájíme na plátky – a před námi se objeví dekorativní hvězdy. Také proto se karambole v anglosaských zemích říká „starfruit“ – tedy „hvězdicové ovoce“.
Podmínky pěstování
Karambolu můžeme pěstovat doma jako dekorativní pokojovou rostlinu, časem z ní může vyrůst krásný stromeček. Averrhoa carambola je stálezelený hustě rostoucí keř, jeho lístky se podobají listům akátu. Podobně jako mimóza se na noc a při dotyku zavírají směrem k sobě. Na mladých větvičkách vyrůstají květy vytvářející červená soukvětí, ale jen z málokterých se vyvinou plody.
- Rozmnožuje se semeny. Ty vyséváme hned, jakmile je vyjmeme z plodu. Semena vyklíčí cca za 2 až 3 týdny.
- Jedná se o tropickou rostlinu, proto potřebuje teplo. Letní teploty by měly být kolem 30 °Celsia a v zimě okolo 20 stupňů, ne však pod 18 °C. Karambola nesnáší mráz.
- Karambola vyžaduje zeminu bohatou na živiny. Nejvíce jí vyhovuje směr rašeliny, kompostu a písku. Rostlina není náročná na vodu, stačí ji tedy zalévat jen občas, sporadicky. Semenáčky můžeme také letnit na zahrádce – umístíme je ven na chráněné místo do polostínu.
- Kvete dvakrát v roce: začátkem léta a v zimě.
- Semenáčky nepotřebují roubování, rodit začínají po 3 až 5 letech.
- Sklízí se dvakrát ročně – většinou na jaře a na konci podzimu. Oválné ovoce, které při rozkrojení vypadá jako hvězda, má žlutou barvu, ale v závislosti na odrůdě se objevuje i barva světle žluto zelená. Sníst můžeme celou „hvězdu“ včetně slupky, která vypadá jako voskový obal.
- KARAMBOLA
- KARAMBOLA
- KARAMBOLA