zdroj Pixabay

BEZINKY – ČERNÝ ZÁZRAK NA DOSAH RUKY

In Bylinky, Okrasná zahrada, Ovoce by walsla

S černým bezem se setkáme na každé stráni, v lesích, na rumištích… Kromě kouzelných schopností uměly bezinky naše předky nejen uzdravovat, ale i chránit. Z toho důvodu také dostávali mladí novomanželé jednu rostlinku jako svatební dar. Ani dnes nelze popřít, že není mnoho léčivých rostlin, které jsou celé léčivé – počínaje kořenem, kůrou, ale i listy, květy a plod.

Bezinka je užitečný keř

Tato zázračná léčivá rostlina našla své upotřebení nejen ve farmacii, ale i v potravinářství, navíc se z plodů lisovala šťáva tmavě červené barvy a používala se na barvení látky.
Květy nám pomáhají snižovat kyselinu močovou v těle, dovedou odvodňovat nahromaděnou tekutinu v těle. Používají se při léčení dny, revmatu, chorobách ledvin, usnadňují vykašlávání a dýchání, podporují pocení, snižují teplotu…
Plody léčí migrénu, upravují střevní potíže, pomáhají při nervových chorobách, a zánětech trojklanného nervu.
Listy zpevňují cévy, léčí kloubní potíže i křečové žíly, pomáhají při hemeroidech…

Vyzkoušejme si také několik receptů

Proč si nevyzkoušet některé z nabízených receptů, ochutnat a posoudit.

Osvěžující chladivý nápoj

Jednoduše si připravíme chutnou osvěžující limonádu, která má mírně močopudné účinky.
Co budeme potřebovat
5 litrová láhev, 5 až 10 velkých bezových květů, 3 citron, 500 g krystalového cukru
Jak na to
Napřed si svaříme vodu s cukrem a necháme vychladnout. Květy vložíme do láhve, zalijeme studeným cukerným roztokem a přidáme na kolečka nakrájené citrony (napřed umyjeme kůru). Uzavřeme celofánem a gumičkou a necháme týden na slunci, pak přecedíme do lahví a uložíme do chladničky. Tuto limonádu musíme co nejdříve spotřebovat s kostkami ledu nás osvěží.

Bezový med z květů

Co budeme potřebovat
25 až 30 čerstvých květů bez větších stonků (asi 200 g), 2 citrony, 1 l vody a 1 kg cukru
Jak na to
Květy zalijeme vodou, přidáme omyté a pokrájené citrony a přivedeme k varu – vaříme 10 minut a pak necháme 24 hodin louhovat. Druhý den přecedíme přes plátno, přidáme cukr a pomalu mírně vaříme, až do zhoustnutí. Horký med pak plníme do sklenic a zavřeme víčkem. Používáme ho do čaje jako včelí med, je výborný při nachlazení.

Bezinkový nálev a odvar

Při nachlazení si můžeme připravit také bezinkový čaj.
Nálev pijeme teplý. Vrchovatou lžičku sušených květů zalijeme 250 ml vařící vody a necháme krátce vylouhovat.
Odvar se popíjí po doušcích. Připravíme si ho z 1 lžíce sušených plodů, které krátce povaříme v 250 ml vody.