zdroj Pixabay

DUBNOVÁ PÉČE O OVOCNÉ DŘEVINY

In Ovoce, Poradna by walsla

Jaro je v plném proudu a zahradník neví, kam dřív skočit. Musí ošetřovat ovocné stromky i keře, hlídat škůdce i nástup houbovitých chorob. Dělá kontroly po mrazivých nocích. Provádíme postřik, pustíme se do roubování. A ještě se stačíme radovat z hezkého počasí a těšit se z každého dne.

Starost o ovocné dřeviny

Při ošetřování ovocných stromů věnujeme pozornost také kůře, která může být poškozena vlivem tepelných rozdílů, které mohou být právě v těchto dnech velmi markantní. Teplé sluneční dny střídají mrazivé noci. Výsledkem může být popukání kůry. Stromy prohlédneme, zmrzlé větve a poškozenou kůru odřízneme až do zdravého dřeva a samozřejmě řádně ošetříme. Řezy ošetřujeme, protože by mohly být ideální vstupní branou pro stromové choroby. K ošetření můžeme použít třeba štěpařský vosk, speciální hojivý balzám nebo alespoň latexový nátěr.

Škůdci a choroby na ovocných dřevinách

Ze živočišných škůdců, které se v tomto období nejčastěji nacházejí na ovocných stromech a keřích, to bývají nejčastěji mšice. A najdeme je hlavně tehdy, pokud jsme z nějakého důvodu neudělali předjarní ošetření vhodnými chemickými přípravky. Jakmile jejich výskyt zjistíme zejména na rybízu (jsou hlavně na spodní straně listů – což se projeví červeným zbarvením), provedeme chemický postřik speciálními přípravky určenými na mšice nebo některým insekticidem.

Prohlédneme pupeny a ty napadené (v nichž se skrývá velké množství roztoče rybízového) odstraníme. Stejnou pozornost věnujeme i houbovitým chorobám. Jabloně a hrušně jsou často napadány padlím a strupovitostí. Napadené části dřevin, tedy letorosty, listy a květní pupeny bez milosti odstřihneme. Stejně by nám už nepřinesli žádnou úrodu. Tak by se nám mělo podařit zlikvidovat prvotní infekci, která by pak mohla napadnout nové mladé listy – tedy druhotný vstup infekce. Bohužel padlí a strupovitost nelze zatím léčit, proto musíme věnovat velkou pozornost jejich prevenci. Což znamená, že ještě před květem a posléze po odkvětu uděláme chemické ošetření vhodnými přípravky, které jsou určeny na padlí nebo na strupovitost nebo kombinaci obou (padlí i strupovitost); mohou to být například: Sulík, Karatay, Rubigan, Novozir, Dithane…

Pilatky způsobují červivost švestek a jabloní, zabezpečíme je ochranou, která spočívá v důkladném chemickém postřiku stromů hned po odkvětu (když ještě poslední lupínky květů odpadávají). Stačí jeden, avšak důkladný postřik správnými přípravky (např. Discus, Mospilan…)

Roubování, tvarování

Začínáme roubovat podnože jabloní a hrušní. Jádroviny už mají mízu. Můžeme vylepšit i starší jádroviny novějšími odrůdami. Podle starých odborníků je nejvhodnějším obdobím na roubování masový nástup kvetení pampelišky. Opravný řez lze také udělat na přísně tvarovaných ovocných stěnách a zakrslých druzích.