Ze zelených salátů lze připravovat nejrůznější chutné pokrmy. Z mnoha zajímavých receptů jsme si dnes vybrali vynikající římský salát a z něj oblíbený pikantní salát Caesar. Zvládne ho určitě každý a každý si na něm také pochutná.
Salát Caesar
Salát Caesar je pikantní, svěží a jednoduchý. Recept prý vymyslel v 1. polovině 20. století italský kuchař Caesare Cardini, který pracoval v Mexiku a v USA. Existuje několik jeho variací, včetně úprav listů, s masem či slaninou, i případným přidáváním dalších ingrediencí. Původní recept obsahoval salátové listy, krutony, parmezán, worcester a navrch vejce napůl uvařené.
Salát Caesar s kuřecím masem
Co budeme potřebovat
1 římský salát, 2 kuřecí prsa + lžíce olivového oleje + pepř a sůl, bílá bageta, kousek sýra výrazné chuti (např. parmazán)
Na zálivku (dresink) si připravíme: 2 čerstvé žloutky, sýr parmazánového typu, šťávu z 1 citronu, 100 ml olivového oleje, 1 lžička dijonské hořčice, trochu balzamikového nebo estragonového octa, 4 sardelové řezy (ančovičky)
Jak na to
Římský salát omyjeme a nakrájíme (římský a ledový se na rozdíl od ostatních druhů salátů netrhá). A pustíme se do přípravy zálivky: Do misky najemno nastrouháme sýr, přidáme žloutky, šťávu z citronu, ančovičky, pikantní hořčici, olivový olej a ocet. Zamícháme nejlépe ručním mixérem a vzniklou hustší hmotu ochutíme.
Krutony připravujeme z bagety, kterou nakrájíme na kostičky a dáme na pečící papír do trouby orestovat, aby byly křupavé. Pak je přidáme na pánev, kde jsme si na olivovém oleji orestovali nakrájené nebo rozmačkané stroužky česneku.
Kuřecí maso si koupíme grilované nebo je připravíme na kontaktním grilu anebo na pánvi. Jednotlivé plátky masa bez kůže dobře rukama promneme, abychom do nich vetřeli olej a koření (sůl a pepř). Hotový steak nesmí být vysušený. Pak jej rozkrájíme na jemné plátky.
A už podáváme: Nakrájený salát vložíme do mísy, zalijeme dresinkem a opatrně promícháme, aby se všechny chutě propojily. Porce salátu vložíme do hlubokých talířů, navrch dáme nakrájené maso, posypeme zlatavými krutony (dáme je až nakonec, aby nezvlhly a zůstaly krásně křupavé) a pak ještě přidáme na hoblinky nastrouhaný zbytek pikantního parmazánu.
- SALÁT CAESAR
- ZELENÝ SALÁT
- SALÁT