Saláty – listová či salátová zelenina nám nabízejí zdravé mlsání. Mají vynikající chuť a skutečně jsou zdravé, protože obsahují jak vitamíny, tak nejrůznější minerální látky, které naše tělo potřebuje. Existuje několik druhů této pochoutky a záleží na každém z nás, kterou z nich si zamiluje a zařadíme do svého jídelníčku. Nejčastěji je konzumujeme syrové v nejrůznějších salátech. Saláty jako zelenina mají vysoký obsah vody a nízkou energetickou hodnotu.
Salát hlávkový
Salát hlávkový nebo přesněji locika setá či salátová (Lactuca sativa var capitata) je stále nejčastěji pěstovanou salátovou zeleninou, se kterou se setkáme po celém světě. K nám do střední Evropy se dostala ze Středozemí už ve středověku. Existuje hodně kultivarů lišících se různými tvary a barvami listů. Locika je většinou letnička, její světlé ale i tmavě zelené, načervenalé nebo tmavě červené listy vytvářejí hlávkovitou růžici. Listy mohou být hladké nebo jemně zkadeřené.
Hlávkový salát obsahuje 95 procent vody, dále v něm najdeme bílkoviny, cukry, vlákninu. Najdeme tu vitamíny (C, E, thiamin (vitamin B1), niacin (vitamin PP), dále karoten a z minerálních látek je nejvíce zastoupen draslík, vápník, fosfor, hořčík, vápník, ale i železo, mangan…
Salát římský
Římský salát (Lactuca sativa L. var. longifolia) je jedna z dalších variet lociky seté. Pěstujeme jej hlavně k přípravě zeleninových salátů. Díky svým robustnějším listům má delší trvanlivost než hlávkový salát. Je bohatý na vitamíny (např. B, C), vitamínu C má dokonce několikrát více než ledový salát. Je v něm uložen také karoten, vláknina a z minerálů je nejvíce zastoupeno železo. Římský salát obsahuje bílou hořkou látku lactucin, v níž byly prokázány analgetické a sedativní vlastnosti.
Ovlivňuje trávení, uklidňuje mysl, uvolňuje křeče, snižuje krevní tlak. Staří Římané jej jedli na závěr hostiny právě kvůli dobrému trávení. Krom přípravy salátů jej lze i grilovat, zapékat… Je součástí známého salátu Caesar, který v roce 1924 vymyslel Ital Caesar Gardini.
Salát ledový
Ledový salát (Lactuca sativa L.) je z těchto salátů nejmladší , byl vyšlechtěn v Americe až koncem 19. století. Hlávku tvoří okrajové listy se světle zelenou barvou, které postupně do středu světlají až bělají. Chuť je vynikající – nasládlá, šťavnatá, lahodná. Obsahuje vitamíny A, B, C, E a K, z minerálních látek se tu nacházejí hlavně sodík, draslík a železo. Pomáhá správné tvorbě kostí, podporuje srážlivost krve, zmírňuje stres, uklidňuje nervy, pomáhá s usínáním. Je vhodný při redukčních dietách.
- SALÁTY
- SALÁT
- LEDOVÝ SALÁT