Znalost našich předků, že rebarbora patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, které u nás jednoduše pěstujeme na zahrádce, byla v posledních letech potvrzena lékařskými výzkumy. Dříve se navíc tradovalo, že reveň jedí pouze ti nejchudší, dnes se však stala vyhledávanou pochoutkou.
Rebarbora chutná a léčivá
Jedním z vysoce ceněných léčebných prostředků starého Orientu je reveň kadeřavá (Rheum rhabarbarum), jejíž listové řapíky se využívají jako zelenina. Častěji ji známe pod jménem rebarbora.
Rebarbora je nízkokalorická potravina, obsahuje hodně vlákniny a bílkovin, má mimořádně vysoký obsah kyseliny šťavelové, jablečné a citronové. Ale je také zdrojem vitamínu A, B, C a K. Z minerálních látek tu najdeme vápník, draslík hořčík, mangan, sodík, železo…
U rebarbory se konzumují pouze řapíky listů, a to tepelně zpracované (moučníky s tvarohem, koláče, plněné knedlíky, kompoty, zavařeniny). Při vaření bychom neměli používat hliníkové nádobí, protože hliník reaguje s kyselinou šťavelovou. A nesmí se jíst listy, protože jsou jedovaté.
Rebarbora detoxikuje střeva, pomáhá odstraňovat deprese, zlepšuje krevní oběh, chrání oči i srdce, udržuje zdravou pokožku, kosti a mozek. Bojuje proti rakovině.
Rebarborový koláč s tvarohem
Co budeme potřebovat
Těsto: 375 hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 185 g másla, 2 vejce, lžičku prášku do pečiva a špetku soli.
Tvarohová náplň: 500 g polotučného tvarohu, 120 g másla, 3 vejce, 60 g cukru, kůru z poloviny citronu, 1 vanilkový lusk
500 g rebarbory, 4 lžíce cukru krystal a pár lžic rozpuštěného másla
Jak na to
Napřed si na menší kousky nakrájíme oloupanou rebarboru, prosypeme ji 4 lžícemi krystalového cukru a necháme 2 hodiny odpočinout.
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, moučkovým cukrem a špetkou soli. Přidáme vejce, máslo a zpracujeme. Těsto vložíme do formy a necháme asi 1 hodinu uležet v chladu.
Připravíme si tvarohovou náplň: žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme tvaroh, rozpuštěné máslo, citronovou kůru, dřeň z vanilkového lusku a promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
Těsto ve formě propícháme vidličkou, rozetřeme na něj tvarohovou náplň a na ni rovnoměrně pokládáme okapanou rebarboru. Posypeme ji ještě 2 lžícemi krystalového cukru a pokapeme rozpuštěným máslem. Koláč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme jej přikrytý zhruba 1 hodinu při 170 °C. Po vychladnutí jej můžeme ještě posypat moučkovým cukrem a podáváme.