zdroj Pixabay

JAHODOVÉ POTĚŠENÍ

In Recepty by walsla

Konečně si můžeme vychutnat plody našeho zahrádkářského snažení. Jahody i jahůdky se červenají a lákají a sotva uspokojíme své chuťové buňky čerstvými červenými plody, začneme přemýšlet, co s tou velkou úrodou budeme dělat. Zkusme jahodové potěšení… na tyto jednoduché recepty můžeme použít i jiné ovoce (vynikající je rybíz, borůvky, maliny anebo ovocná směs).

Jahodové řezy s rosolem

Co budeme potřebovat
Na těsto: 200 g polohrubé mouky, půlka prášku do pečiva, 4 vejce, 200 g tuku, 160 g cukru.
Na rosol: 2 vanilkové pudinky, 400 ml jahodového (nebo malinového) sirupu, 400 ml vody, šťávu z poloviny citronu, asi 2 lžíce rumu. A samozřejmě čerstvé jahody (asi 700 g)
Jak na to
Pomůže nám robot, v němž utřeme tuk s cukrem, postupně přidáváme žloutky. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přisypeme do vyšlehané směsi. Dobře promísíme, nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Pečeme dorůžova asi 20 až 25 minut při 170 °C.
Mezitím si připravíme rosol: Polovinu vody smícháme se sirupem a v hrnci zahříváme. Ve 200 ml vody rozmícháme oba pudinkové prášky, vlijeme do horké směsi a vaříme 2 minuty. Necháme vychladnout.
Na studený korpus naskládáme jahody, zalijeme vychladlým rosolem, necháme ztuhnout.

Řezy s piškotovým těstem

Na korpus můžeme upéct i piškotové těsto.
Co budeme potřebovat
Na těsto: 5 vajec, 5 lžic vařící vody, 5 lžic (vrchovatých) krupicového cukru a 8 lžic polohrubé mouky, trochu sirupu smíchaného s vodou na pokapání korpusu.
Jak na to
Pomocí ručního mixéru vyšleháme celá vejce do pěny, přidáváme vařící vodu a po lžících postupně cukr a mouku. Upečeme ve vyhřáté troubě (asi 15 minut při 70 °C). Špejlí vyzkoušíme, je-li piškot hotový. Necháme vychladnout, pak pokapeme směsí sirupu a vody, rozložíme jahody, zalijeme rosolem a vychladlý zákusek podáváme.

Kakaová roláda s jahodami

Co budeme potřebovat
Na roládu: 3 vejce, 80 g krupicového cukru, 80 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa a vanilkový cukr.
Náplň: 250 g mascarpone, 2 až 3 lžíce moučkového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkový cukr, 200 g čerstvé šlehačky 33%
Jak na to
Žloutky vyšleháme s polovinou cukru a vanilkovým cukrem do husté pěny, bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty zlehka spojíme a opatrně vmícháme prosátou mouku s kakaem. Rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme 8 minut při 200 °C.
Po upečení plát sejmeme z plechu, poprášíme moukou a otočíme na papír nebo na čistou utěrku – necháme vychladnout, pak papír opatrně sloupneme.
A připravíme si náplň: vyšleháme mascarpone s moučkovým cukrem a vanilkou, přilijeme smetanu a ručně promícháme. Pak vyšleháme pomocí elektrického šlehače na hustý krém, šleháme pomalu na nízkou rychlost (trvá to pár minut – nesnažíme se to urychlit, krém bychom mohli přešlehat). Hotový krém rozetřeme na vychladlý piškotový plát, navrch poklademe čerstvé jahody a pomocí papíru stočíme – roládu ještě zabalenou v papíře dáme chladit do lednice. Před podáváním pocukrujeme, případně ozdobíme šlehačkou.