zdroj Pixabay

LÉTO, LEVANDULE A SLUNCE

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Krásná aromatická levandule je oblíbenou bylinkou nejen ve francouzské Provence, ale má své milovníky po celém světě a hojně se pěstuje i na našich zahradách. Využívá se při přípravě různých druhů kosmetických přípravků, parfémů, čajů i odvarů nebo třeba na výrobu olejů.

Levanduli sbíráme včas

Pokud ještě máme na zahrádce levanduli v plné kráse, měli bychom si pospíšit. Sbíráme ji během poledne nejlépe během několika po sobě jdoucích suchých horkých dní, kdy je v plném květu. Pak se zachová nejen její nádhernou barvu, ale i úžasnou vůni. Právě v této době by se měla v drobných levandulových kvítkách nacházet největší koncentrace vonných olejů. Sbírat levanduli můžeme od června do srpna – záleží na tom, na jaké místě bydlíme – čím je oblast teplejší, tím dříve bylinka kvete.

Jak využít levandulové nadělení

Levanduli stříháme i se stonky a snažíme se, aby byly dost dlouhé – čím delší, tím lépe (budou se nám hodit). Je to činnost příjemná, protože nám provoní celé okolí a my  můžeme přemýšlet, co s tou krásou uděláme. A možností máme hned několik.
Pokud chceme levanduli na čaj (pije na uklidnění a při nespavosti) nebo na vůni do šatníku, svážeme ji do menších svazků a zavěsíme květy dolů na vzdušné místo, ale bez přímého slunce. Všechny éterické oleje vitamíny a další prospěšné látky obsažené v bylince se soustřeďují směrem dolů (tedy do kvítků). Až bude levandule dobře usušená, kvítky ze stonků shrneme a uložíme.

Pokud si chceme provonět místnost, auto, šatník či skříň, pak usušené zdrhnuté kvítky vložíme do lněných nebo bavlněných sáčků a rozvěsíme je.
Krásné a příjemně vonící jsou také levandulové paličky nebo košíčky jednak provoní prostor a navíc jsou i zajímavou celoroční dekorací. Mohou být i skvělým dárkem pro přátele. A pokud by se nám časem zdálo, že „voničky“ již tolik nevoní, stačí je malinko zamnout mezi prsty a příjemná vůni levandule se zase vrátí.
Chceme-li mít vůni výraznější, „vylepšíme“ paličku několika kapkami levandulového oleje: květy levandule nasekáme nadrobno a nasypeme do sklenice, zalijeme olejem (olivový, slunečnicový, mandlový či jojobový), uzavřeme a postavíme na slunné místo. Po týdnech louhování přecedíme.
Milovníci bylinkových koupelí si mohou připravit příjemné levandulové bombičky do vany.
Krásné jsou suché vazby, věnečky i další dekorace, které nám po celý rok budou vonět a připomínat léto, slunce i zahrádku.