zdroj Pxhere

DEKORATIVNÍ ŠÍPKY JSOU PLNÉ ZDRAVÍ

In Bylinky, Ovoce, Poradna, Recepty by walsla

Šípková růže je keř s mnoha zahnutými ostrými ostny, které jako by chrání tuto úžasnou léčivou dřevinu. Na první pohled vypadá jako drsná rostlina. Ale pokud se nezalekneme a nasbíráme si oranžové až červené plody – šípky, budeme mít na zimu zásobu vitamínů i spolehlivé obránce našeho zdraví.

Zázračné šípky

Šípky se sbírají za suchého počasí, když jsou už zralé, ještě tvrdé a dosud neprošly mrazem. Po promrznutí totiž změknou a už se nedají sušit (zato je však možné připravit z nich šípkové víno).

Čerstvé plody se používají také na výrobu sirupů a džemů.
Sušené zase na posilující čaj, který nám dodává vitamíny v zimním období, při jarní únavě, zvyšuje odolnost proti nachlazení, chřipce i infekčním chorobám. Povzbuzuje činnost střev, brání infekčnímu onemocnění ledvin, pomáhají při detoxikaci i při potížích s klouby a revmatismu, při problémech s dýchacími cestami, prospívá játrům a žlučníku, upravuje hladinu cholesterolu v těle. Kromě zmíněných vitaminů šípky obsahují také vápník a rutin, což z těchto poměrně nenápadných plodů dělá ty nejlepší přírodní bojovníky proti paradontóze a dalším onemocněním dásní.

Čaj a jeho příprava

Existuje celá řada variant, jak připravit šípkový čaj.
Čerstvé šípky musíme vařit na mírném ohni asi 10 až 20 minut. Když čaj vypijeme, můžeme šípky znovu zalít vodou a opět povařit (tento postup lze opakovat až 4 krát – nejsilnější bývá druhý a třetí výluh).
Sušené šípky necháme přes noc louhovat ve studené vodě a pak 10 minut povaříme.
Anebo se doporučuje šípky napřed povařit a pak nechat několik hodin louhovat.
Sušené šípky také můžeme nadrtit, povařit, nechat louhovat asi 15 minut a pak přecedit přes papírový filtr nebo velmi jemné sítko.
Čaj si ochutíme medem či citronem, a přidáme-li do něj lípu, získá úžasnou chuť.
Pro přípravu vonného čaje lze použít také čerstvé i sušené listy. Vonné jsou v době květu také korunní lístky, mohou se přidat při výrobě nezvykle voňavého džemu a sirupu.

Uvnitř šípků jsou jemné chloupky, které mohou u citlivějších jedinců způsobit alergickou reakci. Proto se doporučuje po vylouhování přecedit čaj přes velmi jemné sítko, aby chmýří z plodů nedráždilo sliznici v ústech a krku.

Recept na šípkový džem

Připravíme si 1 kg šípků a 250 g želírovacího cukru. Šípky omyjeme, odřízneme stonek i „čepičku“ a povaříme alespoň 1 hodinu, dokud nezměknou. Pak je rozmixujeme a propasírujeme. Do kaše přidáme cukr a vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Nalijeme do čistých skleniček a uložíme v chladu a temnu.