autor D.Culbert

KDO BY NEZNAL MAHÓNII

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Zahrádkáři mají mahónii rádi a rádi ji také pěstují; její dekorativní tuhé kožovité listy bývají neodmyslitelnou součástí tradičních kytic i věnců. Možná ani ne všichni vědí o léčebných účincích této zajímavé symbolické rostliny, která dokáže na jaře potěšit žlutými hrozny květů a od léta až do zimy nás zdraví modrými plody.

Tajuplná mahónie

Mahónie cesmínolistá (Mahonia aquifolium) je stálezelený keř s ostnatými tuhými voskovými listy – ty se s oblibou používají na sváteční (hlavně vánoční) dekorace. Barva listů se během roku neustále mění, mladé listy mají měděný odstín, později se mění na tmavozelené a na podzim se zbarvují do červených odstínů.
Na jaře (od února do dubna) nás obdaří výraznými kulatými žlutými květy rostoucími ve vzpřímených hroznech a kouzelná příroda je do podzimu přemění na tmavomodré bobule visící pod listy.
Pochází ze Severní Ameriky, odkud se postupně jako dekorativní keř rozšířila do parků a zahrad ve střední a západní Evropě.

 Léčivé účinky a obsahové látky mahónie

Mahónie je zdrojem vitamínů A, C, obsahuje také rozpustné vlákniny pektinu, který snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Bobule mahonie jsou velmi kyselé, ale plné antioxidantů, obsahují živiny, které podporují imunitu. Jsou vynikající při léčbě běžných zdravotních problémů, jako je nachlazení, chřipka, snižují tvorbu hlenu, pomáhají při kvasinkových infekcích. Používá se také proti žloutence.
Využít ji můžeme i zevně; například alkoholické výtažky odstraňují lupy a brání jejich zvýšené tvorbě.

Pěstování mahónie

Nejlépe roste v polostínu či ve stínu, ve vlhké, propustné kyselé půdě. Můžeme ji použít na výsadbu živých plotů nebo vysadit v kombinaci s nízkými jehličnany nebo stálezelených rostlinami, vyniká i jako solitéra.
Nakyslé bobule jsou sice jedlé, ale obsahuji malé (i když neškodné) množství toxických látek – při sklizni bychom kvůli ostrým listům měli používat rukavice a nůžkami odstřihujeme bobule přímo z rostliny. Bobule mahonie můžeme jíst za syrova jako kyselou pochoutku, lze z ní ale připravovat také džemy, želé, sirupy, saláty i víno.
Jako ozdobu salátů můžeme použít exotickou vůni a barvu žlutých květů.