Když žloutnou listy venkovních rostlin, obvykle za to může chloróza. To je znamení nedostatečné produkce chlorofylu v listech. Chlorofyl je nezbytný pro fotosyntézu a dodává listů zelenou barvu. Proč dochází ke chloróze? Důvodů existuje hned několik. Žluté listy mohou způsobovat choroby, škůdci, stáří, ale i špatné podmínky, které jsme rostlinám nabídli.
Nedostatek vody
Dalším důvodem ke žloutnutí listů mají rostliny, kterým chybí voda. Pokud po sobě následuje řada letních horkých dnů, ztrácí rostlina právě svými listy více vlhkosti, než stačí kořeny doplnit – pak se může objevit žloutnutí. Rostliny zaléváme pomalu, ale dostatečně a do hloubky, aby byla půda rovnoměrně vlhká.
Příliš mnoho vody
Také velké množství vody může zapříčinit žloutnutí listy. Půdy se špatnou drenáží (jako jsou jílovité půdy) se mohou během deště silně promáčet a pak se k rostlinám nedostane kyslík. Kořeny nemohou dýchat, navíc se mohou poškodit nebo zhutnit – což pak způsobuje právě žloutnutí i hnědnutí listů. Je tedy důležité před výsadbou připravovat půdu s dobrou drenáží.
Půda a její pH
Žloutnutí listů může také způsobit půda, která je pro rostlinu příliš zásaditá. Alkalická půda je přímo spojena s nedostatkem živin. V půdě s pH nad 7 je živné železo méně rozpustné, a proto méně dostupné. Proto rostliny s vysokou potřebou železa (například borůvky, rododendrony a azalky) potřebují kyselou půdu, ve které mohou absorbovat dostatek železa. Díky testu půdy a testu pH zjistíme, jaké živiny je potřeba přidat a naopak, které ubereme.
Přespříliš hnojiva
Jestliže vypadají žluté listy jako spálené, možná jsme předávkovali hnojivo. Navíc horké a suché počasí může zvýšit poškození, a navíc každá rostlina reaguje jinak.
Popálení pesticidy nebo herbicidy
Jestliže používáme k ochraně rostlin: pesticidy (k tlumení chorob, hubení plevelů či škůdců) nebo insekticidy (přípravek určený k hubení hmyzu v jeho různých vývojových fázích) při vyšších teplotách (nad 29 °C) či ve vysoké vlhkosti nebo v den, kdy je zataženo, můžeme listy snadno také spálit.
Totéž se může stát, když postříkáme rostliny, které jsou již nějakým způsobem namáhány (suchem, mrazem, škůdci nebo i chorobami). Jestliže byla rostlina poškozena, nezbývá nic jiného než její zasažené části odstranit.
Pesticidy (organické či anorganické) bychom měli použít v suchém, chladném, klidném dni. Pesticid pak na rostlině dobře a rychle zaschne.