zdroj Pigsels

RAJČATA – SKLIZEŇ A SKLADOVÁNÍ

In Poradna, Zelenina by walsla

Rajčata jsou na českých zahrádkách zeleninou číslo jedna. Pravděpodobně i proto, že se vynikající a oblíbená chuť čerstvých plodů nedá srovnat s těmi kupovanými. Anebo možná pro jejich široké využití, snad i pro jejich nádherný vzhled či léčivé účinky, které bezesporu u rajčat najdeme.

Čas sklizně rajčat

Rajská jablíčka nám na zahrádce konečně dozrála. Aby tomu tak bylo potřebují teplo a denně alespoň 6 hodin slunečního světla. Ponecháváme je na rostlině co nejdéle – měla by být pevná, a získat správnou barvu. (I když u hlavního stonku mohou být ještě nedozrálá, žlutá či zelená.) Nejčastěji je to červená, ale pěstují se i odrůdy s barvou oranžovou, žlutou, purpurovou nebo i dalšími odstíny.

Pokud už teploty klesají a naše rajčátka nedozrávají, můžeme jim k tomu pomoci, například:

  1.  vyndáme celou rostlinu ze země, odstraníme zbytky půdy, i listy a rostlinu zavěsíme vrškem dolů třeba v přístřešku, garáži…
  2.  zralá, ale stále ještě světle zelená rajčata vložíme do papírového sáčku a volně uzavřeme, můžeme je také zabalit do novin nebo vložit do lepenkové krabice – skladujeme je pak na chladném tmavém místě (mezi 12 až 22 °C).

Chladnější vzduch zpomaluje zrání, zatímco teplo ho urychluje. Je nutné pravidelně rajčata kontrolovat a postupně odebírat zralé ovoce nebo případně měkké či napadené plody.
Pozor – nezralá rajčata bychom nikdy neměli dávat dozrát na parapet, který osvětluje slunce, mohou totiž shnít dřív, než budou zralá.

Jak rajčata skladovat

I pro skladování rajských jablíček platí několik pravidel.
Nikdy bychom neměli dávat do chladu čerstvá rajčata přinesena ze zahrádky, zkazili bychom tak jejich chuť i strukturu.
Nejlepší pro skladování je

  1. chladné a suché místo například v nevytápěném suterénu (s teplotou 15 až 19 °C a s vlhkostí asi 60%)
  2. studené a suché místo – třeba chladnička nebo nevytápěná garáž (teplota 0 až 15 °C a vlhkost 65%)
  3. studené a vlhké místo – chladnička (děrovaný sáček zajišťuje vlhkost) nebo sklep na kořenovou zeleninu (0 až 4 °C při 95 % vlhkosti)

Pokud chceme rajčata zmrazit, pak vybereme čerstvé nepoškozené plody, vložíme je do mrazících nádob nebo uzaviratelných sáčků (určených pro mražení), uzavřeme a zamrazíme.