zdroj Pixabay

MANGOLD JE PESTROBAREVNÁ ZELENINA

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Přestože mangold nepatří zrovna k běžně pěstovaným zeleninám, stojí za to jej na naší zahrádce vyzkoušet. Je to krásná dekorativní vytrvalá zelenina s chutnými listy plnými vitamínů, které můžeme sklízet po více sezón. A navíc má mangold široké uplatnění v teplé i studené kuchyni.

Mangold hýří barvami

Mangold je příbuzný řepy a také špenátu. Jeho barevné listy jsou chutné, zdravé, a navíc velmi dekorativní, takže se hodí do každé nejen zeleninové zahrádky. Velmi atraktivní jsou odrůdy s tmavě zelenými čepelemi listů, které kontrastují se zářivě červenými řapíky a žilkováním (například odrůda Rhubarb), nebo jemně chutnající odrůdy s řapíky žlutými (Yellow) anebo pestrobarevné, bělavé, žluté, růžové i fialové (Bright Lights). A existují také další variety, jejich celé listy jsou zbarveny purpurově či fialově.

Pěstujeme mangold

Mangold je rostlina odolná a nenáročná.
Potřebuje středně těžkou, dobře propustnou půdu s pH 6,5–6,8. Je-li půda příliš kyselá, pomůže podzimní vápnění. Pokud je písčitá a málo úrodná, vylepšíme ji silnou vrstvou (alespoň 5 cm) dobře vyzrálého kompostu. Přemokřená půda mu nesvědčí.
Stanoviště mu vybereme v závětří, ale ne na plném slunci.
Semena klíčí velmi dobře jak v pařeništi, tak i na záhonu. Řapíkaté odrůdy jsou náročnější na teplo – měli bychom je nechat klíčit v pařeništi, listové odrůdy se vysévají přímo na záhon. Z pařeniště na záhon pak můžeme rostliny přesazovat po přibližně 3 až 4 týdnech. Pokud chceme sklízet v průběhu léta, vyséváme semena v dubnu a květnu, pro podzimní a jarní sklizeň provádíme výsev v druhé polovině léta. Řádky pro mangold připravíme 30 až 50 cm od sebe, semena do nich vyséváme 5 cm od sebe a pak je jednotíme na vzdálenost 15 až 30 cm.

Velmi důležitá je zálivka je velmi důležitá, přes léto potřebuje mangold dostatek vláhy. Prospívá mu také mulčování.
Sazenice mangoldu po přesazení a protrhání při dostatečné pravidelné zálivce rostou velmi rychle a vytvářejí dostatek listů i řapíků. Přibližně v srpnu se začnou objevovat stonky a poupaty, které je nutné trvale odstraňovat, protože rostlina se kvetením velmi vyčerpává a listy i řapíky přestávají růst.
Abychom mohli listy sklízet listy přes celou sezónu, musíme rostlinu přihnojovat dusíkatým či plným hnojivem. Můžeme také vyzkoušet různé rostlinné výluhy.
I rostliny z jarních výsevů jsou schopné přezimovat. Proti mrazům se rostliny chrání přihrnutím zeminy ke kořenům a zakrytím chvojím nebo bílou netkanou fólií.

Choroby a škůdci

I mangold má své nepřátele. Rádi si na něm pochutnávají například slimáci. Najdeme-li na listech skvrny a nepravidelné čáry, pak za to většinou mohou larvy květilky řepné.
Rostliny ochráníme, když je na počátku sezóny přikryjeme netkanou textilií – pak do nich totiž muška nebude moci vajíčka naklást.
Jestliže se na mangoldových listech objeví bílé skvrny a rostlina a předčasné vybíhá do květu – bývá to způsobeno nedostatkem vláhy v horkých dnech.
Všechny poškozené listy musíme ihned odstranit.