autor Sten Porse

ŘEPÍK LÉKAŘSKÝ HOJÍ VŠECHNY RÁNY

In Bylinky, Poradna by walsla

Léčivé účinky řepíku znali a využívali lidé již ve starověkém Řecku, tehdy věřili, že tato bylina nejen uzdravuje, ale také dokáže vyhánět zlé duchy – stačilo si pověsit řepík na dveře nebo položit pod postel. Jeho využití je díky obsahu nejrůznějších účinných látek všestranné. Určitě se vyplatí mít řepík připravený doma, aby nám v případě potřeby mohl pomoci.

Něco o řepíku lékařském

Řepík lékařský (Agrimonia eupatoria) je známá vytrvalá tmavě zelená bylinka se zajímavým vzhledem, dorůstá do výšky až 100 cm. Její stonek je pokrytý jemnými chloupky, chlupaté jsou i ozubené listy. Drobné žluté kvítky s lepkavým plodem šíří kolem sebe příjemnou ovocnou vůni. Díky měkkým chloupkům se plody přichytávají na každého, kdo projde kolem a řepíku se sotva dotkne.
Možná jsme se setkali i s lidovými názvy této léčivky. Říkají mu také něžně řepíček, nebo třeba boží bič, hřebíček, královská bylina, konopec či konopěnec, stařík i útrobník…

Čím řepík pomáhal v minulosti

Obsahuje množství vitamínů i minerálních látek, třísloviny i hořčiny, éterické oleje, silice, flavonoidy, glykosidy i různé kyseliny (citronovou, jablečnou, olejovou, křemičitou…). Využívání řepíku se datuje od dob starého Řecka, kdy byl užíván hlavně při léčení rozsáhlých a hlubokých ran. V 15. století se stal hlavní složkou tzv. arkebuzové vody, tou v bitvách ošetřovali střelná zranění po arkebuzách. (Arkebuza je primitivní palná zbraň, jednalo se vlastně o malé dělo připevněné k dřevěné násadě.)
V magii sloužil řepík k ochraně a odvrácení záporných energií, zahánění duchů a léčil i čarodějnictví. Léčitelé jej doporučovali jako lék na mužskou impotenci. (Vařený v mléce by měl být schopen způsobit, aby muž byl „dostatečně mužný“. Je však také připomínáno, že při vaření ve velšském pivu má opačný efekt.)
V tradiční fytoterapii byl také doporučován jako lék na nespavost, často byl součástí bylinných polštářků. Také existovala pověra, že dokáže vytahovat třísky.

Využití v současnosti

Řepík je známý a uctívaný pro své antibakteriální, protizánětlivé, vysušující a hojivé účinky.
Používá se zevně jako obklad nebo koupel – pomáhá hlavně při kožních problémech, při zánětech kůže, popáleninách, odřeninách, vředech i bércových.
Dokáže zastavovat krvácení z ran a ulevit při oběhových potížích a poradí si i s nehojícími se ranami.
Je vhodný také jako kloktadlo při zánětech horních cest dýchacích.
Zmírní bolesti při výronech a pohmožděninách.
Řepík je vhodný i pro nejmenší děti (používá se často k léčbě novorozeneckého a kojeneckého akné).
Fytoterapeuti doporučují řepík také při onemocnění žlučníku i jater, žaludku, ledvin i močového měchýře…
(Fytoterapeut, případně také bylinkář, je osoba praktikující fytoterapii – v minulosti častěji označována jako bylinkářství, při které jsou k léčbě člověka využívány léčivé rostliny.)