autor O.Pichard

ŘEPÍK MŮŽEME PĚSTOVAT NA ZAHRÁDCE

In Bylinky, Poradna by walsla

Řepík – řepíšek či konopěnec je dekorativní vytrvalá bylina, kterou často potkáme na procházce. Roste na slunečném prostranství, většinou ve vápenité půdě. Jestliže se ochomýtáme poblíž, přichytnou se na náš oděv jeho chlupaté plody. Řepík si také můžeme jednoduše pěstovat na zahrádce. Není náročný, roste krásně bez naší velké péče a stane se zajímavou ozdobou záhonu.

Pěstování a nároky žluté bylinky

Řepík lékařský roste zejména na suchých místech. Daří se mu v lesích, na loukách, často se vyskytuje i ve výše položených oblastech na kopcích nebo pastvinách. Pěstují se především šlechtěné odrůdy s vhodným obsahem účinných látek.

Pěstovat můžeme buď přímým výsevem (přímý výsev provádíme od poloviny října až do prvních mrazů) nebo z předpěstovaných sazenic (vysazují se na záhon v září). Až do ujmutí sazenic dobře zaléváme, během vegetace okopáváme a odplevelujeme. Nesnáší zaplevelenou půdu a je vděčný za přihnojení kopřivovou jíchou.
Řepík pěstujeme v hlinitopísčité humózní půdě. Roste na suchých slunečných místech, ale například polostín pod ovocnými stromy mu také nevadí.
Přezimuje bez problémů.

Sběr a sušení

Kvete žlutě od června do srpna, květy se opylují cizím i vlastním pylem (ten je medonosný). Období kvetení jednotlivých květin však trvá jen 1 až 2 dny, proto sbíráme celou nať krátce před rozkvětem a ještě i během něj od května až do září, dokud stonek není silnější než 5 mm. Sbíráme vždy za suchého počasí, nať seřezáváme 10 až 15 cm nad zemí.
Svážeme ji a sušíme ji co nejrychleji zavěšenou na vzdušném stinném místě (materiál bývá náchylný k zapaření). Suchá řepíková nať při skladování lehce vlhne, a proto je třeba ji častěji kontrolovat. Má příjemný kořenitý pach a ostrou chuť.

Jak jej používáme

Využívá se vnitřně i zevně.
Na kloktadlo nebo obklad si připravíme řepíkovou nať (100 g) provlhčíme a pak zalijeme 1 litrem vařící vody, povaříme asi 15 minut. Pak necháme vychladnout, přefiltrujeme a použijeme.

Řepíková mast na popáleniny, odřeniny, drobná poranění, na ztvrdlou kůži, na zanícené a krvácivé hemoroidy… Řepíkovou mast si můžeme koupit v lékárně, ale také si ji můžeme sami vyrobit. Potřebujeme 100 g masťového základu (čisté vepřové sádlo, bambucké máslo, lékařská vazelína) – rozpustíme ve vodní lázni, vsypeme 2 hrsti sušeného řepíku, necháme zpěnit a vypneme. Druhý den opět rozehřejeme a přecedíme (přes čistou gázu nebo pláténko). Naplníme do uzavíratelných nádob a uchováváme v chladničce.