autor Harry Rose

ZAJEČÍ OCÁSEK

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Zaječí ocásek patří mezi oblíbené okrasné trávy, které zdobí záhon a později po sklizni se suší. Přidávají se do suchých dekorací či zimních vazeb, aby nás těšily i v zimním období.

Zaječí ocásek

Zaječí ocásek vejčitý nebo také sametovka (Lagurus ovatus) je jednoletá trsnatá okrasná travina, která patří k lipnicovité čeledi. Jedná se o monotypický rod – je doma na mořském pobřeží ve Středomoří. (Monotypický znamená, že má pouze jednoho představitele, jeden jediný druh.)

Zaječí ocásek má výrazné měkce chlupaté květenství skutečně připomínající zaječí ocásek. Je určen k řezu, k sušení a dekorativní výzdobě. Do kytic se může přidávat jak čerstvý tak i sušený.
Z trsu lipnicovitých listů vyrůstá mnoho stébel – bývají vysoké od 20 až 50 cm. A na jejich konci trčí jemné husté klásky, které se stávají výrazným dekorativním prvkem na letničkových, ale i na smíšených záhonech.

Jak pěstovat zaječí ocásky

Zaječí ocásek má rád slunné a teplé stanoviště a živnou humózní půdu – daří se mu v teplé a vzdušné půdě. Semena vyséváme nevydrolená s částečkami klásků už počátkem dubna přímo na stanoviště. Vzešlé rostlinky pak opatrně vyjednotíme.

Zaječí ocásek můžeme také předpěstovat doma v truhlících. (Výsev uvnitř je možný po celý rok.) Semena vysejeme do vlhkého substrátu s perlitem (v poměru asi 25 %) a jemně přitlačíme – semena nezahrnujeme.
Výsevní nádobu zakryjeme například fólií (nezapomeneme v ní udělat dírky). Fólii pak obden asi na 2 hodiny odkrýváme, zabráníme tak plesnivění substrátu. Nádobu s výsevem necháváme na světlém teplém místě. Substrát musíme udržovat stále vlhký, ale ne příliš mokrý. Za 2 až 3 týdny rostlina obvykle začne klíčit. Vzešlé rostlinky pak přepícháme a na zvolené připravené stanoviště vysazujeme už zakořeněné sazeničky. Tím urychlíme vývoj rostliny i její kvetení.
Kvete od června do srpna, ale i dozrálé vzpřímené klásky si udrží svůj typický tvar a jsou krásnou ozdobou záhonů až do podzimu.

Zaječí ocásky vytvářejí zajímavý kontrast s barevnými květy letniček. Dobře se vyjímá vedle lobelky (Lobelia), aksamitníku (Tagetes), šruchy (Portulaca) a jiných květin.