Rozmarýn je bylinka, která obsahuje mnoho zajímavých zdraví prospěšných látek. Používá se v různých kuchyních světa, je aromatickou přísadou užívanou při výrobě šamponů, mýdel či parfémů. Vkládáme ji (podobně jako třeba levanduli) do šatníků na ochranu proti molům. A v lidovém léčitelství se užíval na ochranu proti černé magii – položen pod lůžkem spolehlivě chránil spícího člověka před zlem. Rozmarýn byl symbolem lásky a smrti.
Střih a tvarování rozmarýnu
Rozmarýn lze pěstovat jako keřík, stromek (tvarovaný třeba do pyramidy) i jako bonsaj. Záleží na střihu, na druhu rostliny, na naší představě i na naší odvaze. Dá se totiž tvarovat velmi dobře a jednoduše: zaštipováním či střiháním větviček. Z této bylinky lze poměrně snadno a rychle vytvořit krásnou bonsaj, neboť její kmínek brzo rozpraská a zvrásní, což navodí představu vyššího stáří.
Množíme rozmarýn
Rozmarýn není náročný ani na množení. Můžeme si zkusit vypěstovat další rostlinky ze semen nebo z vrcholových řízků. Ty odebereme z rostliny o délce deset až patnáct centimetrů a zapícháme je do pěstebního substrátu. Může to být dobrá zahradní zemina nebo jen písek. Ale tentokrát je důležité udržovat řízky v mírně vlhkém základu a na teplém místě.
Rozmarýn je krásný, voňavý, léčivý i chutný
Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) využijeme na mnoho způsobů v kuchyni, má ale také léčivé účinky. Jako koření se užívají jehličkovité listy (sušené i čerstvé, celé i drcené). Dodává zajímavou chuť salátům, nádivkám, sýrovým pokrmům nebo těstovinám. Přidává se i do polévek, k zelenině, k rybám, do karbanátků, zapečených brambor a omáček. Rozmarýn je výborný k úpravě skopového, vepřového masa a divočiny. Lístky nebo snítky jednoduše před pečením položíme k masu (nebo je do něj zapíchneme).
Rozmarýn obsahuje například: třísloviny, flavonoidy, alkaloidy, saponiny, silici, organické kyseliny, hořčiny…
- Zvyšuje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh, odstraňuje pocit chladu v končetinách, tonizuje cévy.
- Pomáhá proti bolestem hlavy.
- Má zklidňující účinky, působí proti nervozitě, přispívá ke klidnému spánku.
- Napomáhá lepšímu trávení, povzbuzuje tvorbu trávicích šťáv, stimuluje činnost jater, vylučování žluči i moči.
- Působí močopudně, potopudně a antibakteriálně.
- Má posilující účinky, proto se výborně hodí pro rekonvalescenci i pro stárnoucí organismus.
- Napomáhá ke zvýšení koncentrace i ke zlepšení paměti, což ocení nejen studenti a senioři.
Jako u mnoha bylinek platí i u rozmarýnu „Všeho s mírou“. Doporučená dávka je jedna kávová lžička sušených lístků jako koření do pokrmu pro čtyři osoby. Ve větším množství totiž působí opojně. Nevhodný je pro děti do pěti let, kojící a těhotné ženy.
- R. OFFICINALIS ‘Prostratus’
- SE SÝREM
- STEAK S ROZMARÝNEM
Sběr bylinky
Usušené lístky mají silné, kafrové aroma a nahořklou, kořenitou chuť. Vůní se podobají kadidlu. Jejich sběr se pro přímou spotřebu provádí průběžně během vegetace. K sušení a k léčebným účelům se listy sbírají od května až do srpna. Nejvhodnější jsou mladé, ještě ohebné lístky. Odhrnou se z větviček a suší se na stinném místě při teplotě okolo třiceti stupňů.
Depositphotos <a href=”https://cz.depositphotos.com/stock-photos/food-and-drink.html”>