zdroj Needpix

PLANIKA ANEB JAHODOVÝ STROM

In Okrasná zahrada, Ovoce, Poradna by walsla

Nejedná se o příliš známou rostlinu. Planiku obecnou možná známe spíše pod lidovým označením “jahodový strom” – i když se vůbec nejedná o jahody. V našich podmínkách se může pěstovat jako hrnková rostlina. A pokud se o ni dobře postaráme, přinese nám i chutné plody. Zajímavostí je, že španělské hlavní město Madrid má ve znaku medvěda, který se živí plody stromu planika.

Zajímavá planika

Planika (Arbutus) je známá jako “jahodový strom“, který patří do čeledi vřesovcovité. Jedná se o menší stálezelený keř nebo  strom, který může dosáhnout od 4 až do 6 metrů. Má nápadně červenou borku a jednoduché tuhé listy. Květy jsou uspořádány v hroznech nebo svazečcích. Pěstuje se především pro své chutné plody – kulovité bobule.
Pochází ze Středomoří a známá byla již ve starém Řecku. Ale rod zahrnující 12 druhů je rozšířen v teplých oblastech Evropy, Asie i Severní Ameriky. A přestože se na našem kontinentu vyskytuje v poměrně širokém pásmu – od Středozemního moře až po Velkou Británii (rostou tu dva druhy: p. obecná (Arbutus unedo) a p. drobnoplodá (Arbutus andrachne) – do střední Evropy nezasahuje.

Květy – plody – využití

Kvete bíle od poloviny října až do listopadu, a ve stejný čas i plodí, takže na keři můžeme nalézt plody i květy zároveň – ovšem plody dozrávají vždy až příští rok.
Během zrání mění svou barvu od žluté, přes oranžovou až po jasně červenou. Jsou velké od 2 do 3 cm. Podobají se známějšímu liči, ale chuť připomíná jahody.
Plody se mohou jíst až plně vyzrálé – nehodí se však k přímé konzumaci, zato jsou vhodné k výrobě marmelád i želé, medů, ale také pálenky. „Jahodový med“ je prý výjimečným chuťovým zážitkem.
Planiky mají význam také v medicíně, a navíc poskytují výhřevné dřevo.

Pěstování

V našem podnebí se většinou pěstuje planika – jahodový stromek jako hrnková rostlina.
Není náročná na půdu, nevyžaduje speciální substrát. Daří se jí spíše v sušší, propustné humózní půdě, složené z písku a jílu. A protože je to rostlina blízce příbuzná vřesu, vyhovuje jí i lesní listovka.
Vyžaduje teplejší stanoviště, místo, kde svítí slunce, ale dobře snese i polostín.
V létě potřebuje pravidelnou zálivku měkkou odstátou vodou (ne však dešťovou). Substrát by měl být stále mírně vlhký, ne však přemokřený.
Je také vhodné ji v letních měsících přihnojovat univerzálním hnojivem.
Rostlině vyhovuje letnění, jestliže jí vybereme vyhovující místo – určitě se budeme moci těšit z chutných plodů.
Na přezimování jí najdeme vhodnou místnost s teplotou kolem 5 až 8 °C.
Planika téměř nemá nepřátele – netrpí na žádné vážné choroby a není napadána škůdci.

Léčivé účinky

Rostlina obsahuje kyselinu jablečnou, sacharidy, pektiny, vitamín C…
Má protizánětlivé, antiseptické i močopudné účinky.
Odvar z listů se používá na průjem.
Zápar z listů pomáhá při infekci močových cest, zánětu močového měchýře, prostaty…