zdroj Publicdomainpictures

VAJEČNÉ SKOŘÁPKY NA ZAHRADU

In Okrasná zahrada, Poradna, Zelenina by walsla

Skořápka je vápenitý obal ptačího vejce a ve většině domácností je vyhazujeme do bio odpadu. Je to však opravdu škoda, protože vaječné skořápky obsahují mnoho zdraví prospěšných látek a navíc: můžeme je jednoduše využívat jako přírodní hnojivo na zahrádkách a díky jim můžeme skutečně zvýšit úrodu. Jsou důležitým zdrojem vápníku nejen pro zárodek.

Co skořápky obsahují a k čemu je využijeme

Jejich barvu způsobují pigmenty, ale barva nemá žádný vztah k nutriční hodnotě vejce.   Z minerálních látek je to především vápník, dále obsahují i stopové prvky: jód, železo, zinek, měď, kobalt, fosfor, mangan, hořčík a také malé množství síry, železa a dalších.

Hnojivo

Vaječné skořápky nám poslouží jako přírodní hnojivo pro rostliny. Pomohou nám zvýšit úrodu na zahrádce, protože jsou skvělým zdrojem uhličitanu vápenatého pro rostliny a pro půdu; navíc skořápky také snižují kyselost půdy.
Skořepiny opláchneme (můžeme přitom odstranit vnitřní průhlednou membránu), vložíme je do dostatečně velké nádoby a rozdrtíme je na jemné kousky.
Nejideálnějším časem k použití tohoto „hnojiva“ je jaro, kdy je zapracujeme do změklé půdy. Ovšem využíváme ho i kdykoliv během celého roku – jednoduše přidáním do hlíny na záhonu či v nádobě, kde rostliny pěstujeme.

Výsadba nejen rajčat

Při vysazování rajčat, nasypeme do každé připravené jamky hrst nadrcených skořápek – i tady poslouží jako vynikající přírodní hnojivo. Zajistíme tak skvělý zdroj vápníku pro budoucí rajčata, tím také zajistíme, že rostliny nepostihne hniloba květů, která je právě přímým důsledkem nedostatku vápníku v půdě.

Pomohou nám v boji se slimáky

Pokud rozbijeme skořápky na větší kousky, získáme tak efektivní řešení v boji s tímto nepříjemným škůdcem. Docela určitě ochrání rostliny před útokem slimáků – kteří se k nim přes ostré hrany nedostanou, protože by se o ně mohli poranit. A když se později skořápky rozloží, poslouží opět jako přírodní hnojivo.

Bolestivé štípnutí hmyzem

Například komáři dovedou znepříjemnit letní pobyt venku – útočí hlavně ráno a pak večer po západu slunce. Jestliže potřeme bolestivé zarudlé místo tinkturou ze skořápky, rychle e nám uleví.
Jak na tinkturu: Rozdrcené skořápky vložíme do uzavíratelné nádoby, zalijeme jablečným octem a necháme pár dní odležet. Skořápky se rozpadnou a vznikne hojivá tinktura.

Trik pro vypěstování sazeniček

Při rozbíjení vajíčka se snažíme, abychom zachovali co největší část v celku. Když skořápka zaschne, propíchneme jehlou dolní část (na odtok přebytečné vody). Naplníme ji zeminou a zasadíme semena. Skořápky posadíme do papírového obalu od vajíček, umístíme na slunce a pravidelně zavlažujeme rozprašovačem… Pak semenáčky přesadíme do zahrádky nebo do většího květináče.

Využití pro lidské zdraví

Dobře víme, že právě vápník je hlavním stavebním kamenem kostí a zubů… a vaječné skořápky ho obsahují až 90 procent!
Proč bohatství skořápek nevyužít také jako přírodní doplněk stravy? Vždyť 1 gram připravených (vysušených a podrcených) skořápek obsahuje cca 370 mg vápníku!
Vápník nejčastěji chybí těhotným ženám, ženám v menopauze či starším mužům. Ale také lidem se sedavým zaměstnáním, s poruchami trávení, se zvýšenou konzumací alkoholu či kávy – v podstatě lidem trpícím překyselením organismu – způsobeným většinou nevhodnou životosprávou. A k neutralizaci kyselin v těle využívá organismus zásoby minerálů – z nichž nejdůležitější a nejdostupnější je právě vápník.

Prášek ze skořápek vajíček může být pro člověka dobrým zdrojem vápníku. Skořápky řádně omyjeme, odstraníme nečistoty, položíme na plech a cca 10 až 15 minut pečeme při teplotě 180 °C (tím je vysušíme a zbavíme bakterií). Suché pak rozmixujeme na jemný prášek (můžeme jej ještě prosít přes sítko). Uskladníme v uzavíratelné nádobě. Užíváme denně přidáním 1 lžičky do jídel (polévka, jogurt…).