autor ER and Jenny

ALOE VERA – LÉČIVÝ GEL A VYUŽITÍ

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Aloe vera je takový moderní léčivý zázrak – ovšem s předlouhou historií. Jedná se o zajímavou okrasnou rostlinu s léčivými i hojivými účinky. Pomáhá lidem i zvířatům, používá se zevně i vnitřně, léčí naše tělo, obličej, vlasy, pokožku… Dalším zázrakem je, že ji můžeme také sami pěstovat.

Aloe – opatrně s užíváním

I s uznávanou léčivou aloí zacházíme opatrně, protože to samozřejmě není všelék. Vnitřní užití by mohlo někomu způsobit i zažívací potíže a při dlouhodobém vnějším používání gelu se zase mohou objevit třeba kožní vyrážky.

Co například aloe dokáže

  • Má tišící účinek, při masáži čela a spánků odstraňuje bolesti hlavy.
  • Pročišťuje střeva a zmírňuje bolesti žaludku, zklidňuje jeho překyselení.
  • Pomáhá při potížích se slinivkou břišní a také při žloutence. Dovede zvrátit proces nekrózy jater, má silné účinky hepatoprotektivní (regenerační a preventivní účinek na jaterní buňky).
  • Hojí hemoroidy, zabíjí cizopasníky ve střevech a žaludku, zabraňuje hnilobným procesům.
  • Snižuje hladinu cholesterolu. Působí regeneračně na cévy, odstraňuje jejich ucpání. Snižuje riziko ischemické choroby.
  • Je vhodná pro diabetiky, protože snižuje hladinu krevního cukru.
  • Zpevňuje kůži při zevní aplikaci, zastavuje krvácení a podporuje hojení ran, ekzémů, popálenin, pásového oparu. Zaceluje staré vředy, odstraňuje modřiny i tmavé skvrny po strupech. Léčí dermatitidu, psoriázu a lupenku.
  • Uplatňuje se také při léčbě některých očních potíží (při zánětech, slzení, nejasném vidění i malých poraněních oka).
  • Léčí bolesti v ústech, afty, škrábání v krku, bolavé dásně, zmírňuje problémy s krvácejícími dásněmi.
  • Rozpouští hleny při rýmě. Tlumí astmatické záchvaty.
  • Vmasírovaná šťáva do hlavy posiluje vlasy.

Kdo by neměl šťávu z aloe vera konzumovat

S užíváním musíme opatrně. Šťávu by neměly užívat ženy v těhotenství, kojící ženy a také při menstruaci. Nedoporučuje se osobám trpícím onemocněním ledvin a hemoroidy, ani lidem s alergií na česnek a cibuli.

Gel a šťáva z aloe vera

Gel se nachází ve vnitřní části listu, má významné protizánětlivé a antibakteriální účinky. Nejčastěji se využívá při ošetření popálenin a malých řezných ran, velmi dobře účinkuje i při zmírňování bolesti.
Nejvhodnější je 100% čistý gel, pro jehož výrobu se využívají listy rostliny staré minimálně 2 až 3 roky.

Šťáva z aloe je neuvěřitelně hořká, nažloutlá a lepkavá. Získává se z cévních svazků rostliny, které se nacházejí pod povrchem rostlinné pokožky.
Šťáva pomáhá při zažívacích obtížích nebo při detoxikaci organismu a je skvělým antioxidantem. Nemá dobrou chuť, a proto se do ní přidávají ovocné šťávy.
Získává se lisováním dužnatých listů rostliny aloe vera.

Jak získat gel

Při práci s aloí musíme mít čisté ruce, podložku, nádobu i ostrý nůž.
Rostlině (stáří 4 i více let) odřízneme dva nebo tři spodní listy co nejblíže základu. Odříznuté listy postavíme do misky a necháme ve svislé poloze, aby z nich vytekla žlutě zbarvená šťáva. (Tu můžeme používat jako projímadlo.) Na čisté podložce potom odřízneme zubaté okraje a špičky; list (je-li velký) rozřízneme na menší kousky. Zelené části listu odstraníme a gel vyjmeme lžící nebo ostrým plochým nožem.
Gel uložíme do připravené dokonale čisté nádoby a uzavřeme. V ledničce nám vydrží týden, max. dva – ale musíme jej kontrolovat, mohl by začít plesnivět nebo fermentovat.
A ještě jedna poznámka: Šťáva z aloe se s gelem nesmí míchat.