Sladké plody čerstvě natrhané na zahrádce! Pochutnat si na jahodách se šlehačkou, na palačinkách či na bublanině nebo snad na vychlazeném perlivém sektu s krásnou červenou jahodou! Připomeňme si chuť letní pohody a naší zahrádky…
Jahodník velkoplodý
Jahodník patří do čeledi růžovitých, která zahrnuje přes 20 druhů a je rozšířena v mírném pásmu severní polokoule.
Pěstovaný jahodník velkoplodý (Fragaria annanassa) prý vyšlechtil zahradník francouzského krále Ludvíka XV. Jeho plody patří mezi drobné ovoce, jsou to oblíbené červené jahody.
Jahodník vytváří menší trs (asi do 30 cm), který tvoří skupinu srdéček s listy na dlouhých řapících – počet srdéček se každoročně znásobuje. Listy a květní stvoly se každoročně obnovují, jejich množství závisí na odrůdě, na růstových podmínkách i způsobu pěstování.
Kořeny jsou v hloubce 20 až 25 cm. Z trsu každého srdéčka vyrůstá jedno květenství, které nese obvykle 5 až 14 květů – čím je květ větší, tím naroste i větší plod. Korunní lístky jsou bílé nebo nažloutlé.
Plody jsou drobné nažky spočívající na zdužnatělém kuželovitém květním lůžku.
Jahody sklízíme převážně v červnu. Pěstovat jahody a vybírat odrůdy na záhon však můžeme i tak, aby plody dozrávaly od května do listopadu.
Co nám jahody nabízejí
Jahody jsou nejen krásné, ale mají také vynikající chuť, a navíc nám ještě nabízejí stejné množství vitamínu C jako citrusové plody. Kromě toho ještě obsahují další vitamíny (např. A, B, E), třísloviny, organické kyseliny i minerální látky (draslík, zinek, hořčík, síra, vápník, ale také třeba bor, fluor, kobalt, molybden…).
Obsahují lehce stravitelnou vlákninu a jsou výrazným zdrojem tekutin (plody jsou tvořeny až z 87 % vody).
V lidovém léčitelství byly jahody uznávaným lékem při regulaci krevního tlaku, nemocech kloubů či jater.
Jahody působí preventivně proti nádorovým chorobám, jejich konzumace má pozitivní účinek na tvorbu testosteronu (aktivace spermií), podporují krevní oběh v pohlavních orgánech. Zlepšují metabolismus, vylučování, pomáhají při chorobách srdce, proti močovým i žlučovým kamenům, snižují nachlazení.
Jahodové hody
Jahody sklízíme průběžně – ideálně každé ráno probíráme jahodníky (ty špatné – plesnivé, shnilé vyhodíme) a domů neseme červené plody. Ty čerstvé chutnají nejvíce. A protože jahoda obsahuje lehce stravitelnou vlákninu, umožňuje tak snadné další tepelné úpravy, dále i výrobu marmelád, džemů či sirupů a šťáv.
- KVĚT JAHODNÍKU
- JAHODNÍK NA ZAHRÁDCE
- ŠAMPAŇSKÉ S JAHODOU