zdroj Wallpaperflare

JAK PĚSTOVAT JAHODY NA ZAHRÁDCE

In Ovoce, Poradna by walsla

Kdo jednou ochutnal jahody, bude se k nim už stále vracet. A přestože si je můžeme koupit v obchodě, určitě budeme souhlasit s tvrzením, že sladké a šťavnaté plody vypěstované na vlastní zahrádce jsou nesrovnatelně chutnější a lepší. Jak je pěstovat, abychom měli velkou úrodu, aby byly zdravé a dobré?

Jahody – pěstování

Pěstování jahod není příliš složité, a pokud jim budeme věnovat správnou péči, odmění se nám bohatší úrodou i prodlouženou dobou sklizně.
Důležitý je dostatek vláhy, tepla, humusu, preferují mírně snížené pH a dostatek živin.

  • Stanoviště – jahodám vyhovuje slunné místo. Svahy a severní strana jsou méně vhodné.
  • Půda – i když dobře rostou a plodí na všech půdách (s výjimkou chudých štěrků a těžkých, studených a zamokřených jílů), připravíme pro ně nakypřenou propustnou půdu, kterou jsme provzdušnili pískem nebo rašelinou a přidáme kompost. Nejvíce jim tedy vyhovují hlinitopísčité půdy s dostatkem humusu a živin, s půdní reakcí neutrální až mírně kyselou. (Písčité půdy rychle vysychají, jílovité naopak dlouho drží ve spodní části vláhu, zatímco horní vrstva praská a taková půda je také chladnější… Máme-li na zahrádce půdu těžkou, použijeme raději vyvýšený záhon. Záhon by neměl být vystaven průvanu.
  • Doba výsadby – jaro nebo podzim. Jarní termín je vhodný od dubna do května, na podzim je vhodná od poloviny srpna až do října. Sázíme do hloubky asi 10 až 15 cm. Řádky mají být asi 30 až 35 cm od sebe, spon v řádku 20 až 40 cm (podle vzrůstu).
  • Mulč ochrání jahody před zákeřnou hnilobou – nejvhodnější se jeví sláma. (Černá plastová folie ráda praská, posečená tráva může ukrývat slimáky, chvojí používáme na ochranu proti zimnímu mrazu.)
  • Zálivka – její množství volíme podle druhu půdy, teploty i vývojové fáze rostliny. Lépe je poskytnout jahodám vydatnou zálivku, aby se voda dostala do hloubky až ke kořenům. Zemina by neměla být ani přelitá, ani vyschlá.
  • Přihnojování – jahody potřebují přihnojit hlavně ve dvou náročných etapách – když jdou do květu a při nasazování plodů. Přihnojení opakujeme po 14 dnech. Hnojíme vydatnou rostlinnou jíchou dostatečně zředěnou v zálivce. Používá se i hnojivo Kristalon určené přímo na jahody.
  • Odplevelení – je důležitá záležitost, kterou bychom neměli podceňovat. Mělkou okopávkou celé plochy kolem jahodníků likvidujeme plevel, jakmile se objeví, protože okrádá naše jahody o vodu a živiny.
  • Přezimování – důležité je vhodné zásobení živinami (nepřehnojit však dusíkem) – dostatečná zálivka na podzim – sněhová pokrývka. Před mrazy můžeme chránit jahodníky chvojím.