PRVOSENKA I PETRKLÍČ…ZIMA UŽ JE PRYČ

In Bylinky, Okrasná zahrada, Poradna by walsla

 „Táta dneska na venku našel první sněženku, vedle petrklíč – zima už je pryč,“ připomíná František Hrubín. Obě to jsou nenáročné květiny, které přinášejí první pozdravy jara a probouzejí v náš chuť rychle začít pracovat na zahrádce. A pokud jsme v obchodě neodolali něžným kvítkům, stačí už jen zjistit, jak o rostlinky pečovat.

Prvosenka v jarní nabídce

V předjaří se v supermarketech objevují primule v pestrých barvách. Stačí si jen vybrat vitální rostlinku s pevnými lesklými nepovadlými listy. Přivoníme ke květináči a ujistíme se, že hlína nezapáchá plísní. Víme už, co trvalka potřebuje, jaké má nároky a jak se o ni starat, aby nám dělala radost po dlouhá léta:

První péče doma

Květinky se prodávají v malém květináči, ten je už prakticky přeplněn kořeny a rostlině chybí nejen dostatek prostoru, ale i substrát a živiny. I když se kvetoucí rostliny nemají přesazovat, přemístíme je velmi opatrně a šetrně do větší nádoby (měla by být větší asi o 3 cm), kolem dokola dosypeme čerstvý substrát.
Prvosenka nemá ráda suchý vzduch, nesmíme ji tedy postavit poblíž radiátoru – přes den se jí daří při teplotě kolem 18 až 20 °C, zatímco v noci jí vyhovuje od 10 do 15 °C. Mají rády rozptýlené světlo a přiměřenou zálivku – substrát by neměl proschnout, ovšem trvale přemokřený rostlině škodí. Během měsíce prvosenku 2 krát pohnojíme.
Pravidelně odstraňujeme odkvetlé květy a zvadlé listy. Uvadlé, mdlé a žloutnoucí listy jsou známkou přemokření – v suchu hnědnou květy a listy obsychají.

Prvosenky se snadno pěstují i ze semen

Semena se většinou vysévají už na podzim, aby tak prošla přirozenou stratifikací. (Stratifikace se týká dozrávání a klíčivosti semen rostlin. Některá totiž potřebují projít mrazem a chladem, čímž se zajistí, aby neklíčila před zimou.)
Na jaře po vytvoření pravých listů je pikírujeme a koncem léta vysadíme na určené stanoviště.
Rozmnožují se semeny i dělením trsů, některé druhy samovýsem.před
Každé dva až tři roky po odkvětu vyjmeme z půdy dostatečně velký trs, opatrně jej rukama rozdělíme – jednotlivé trsy vysadíme do nádob a umístíme do polostínu. Protože jsou mladé rostlinky náchylné k proschnutí, pravidelně zaléváme i hnojíme – na podzim je můžeme vysadit na připravené stanoviště. Před příchodem zimy je ještě raději přikryjeme chvojím.

Nejkrásnější druhy

P. jarní (Primula veris) – lidově například petrklíč či bylina sv. Petra… Je náš původní druh vyskytující se ve světlých lesích, je vysoká asi 25 cm. Hodí se jako součást podrostu venkovských a přírodních zahrad. Kvete už od dubna do poloviny května a je léčivá. Používá se tradičně pro přípravu čajů na uvolnění hlenu při onemocnění cest dýchacích. Pěstuje se po celé Evropě.

P. zoubkatá (Primula denticulata) – je vysoká 20 až 60 cm, kvete koncem jara a začátkem léta. Pochází z vlhkých asijských oblastí (Čína, Indie, Nepál…). Má kulovité květenství, které může být podle odrůdy bílé, modré, růžové, fialové nebo purpurové barvy. Vypěstovat ji můžeme jednoduše ze semen, daří se jí v hluboké vlhké půdě – na slunci i v polostínu.
P. vyšší (Primula elatior) – je dalším zástupcem prvosenek u nás rostoucích, je doma ve světlých, mírně vlhkých lesích, kvete během dubna a května (výška 20 až 25 cm). Často ji zaměňujeme s velmi podobnou prvosenkou jarní – ta však začíná kvést dříve a má květy sytější barvy.

P. lysá (Primula auricula) tvoří charakteristickou přízemní růžici dužnatých šedozelených listů. Je nízká (zhruba 10 až 15 cm), a hodí se proto k pěstování na skalce. Koupit si můžeme různé barevné kultivary. Kvete v dubnu a květnu.
P. bezlodyžná (Primula vulgaris) – patří mezi naše původní druhy, je nižšího vzrůstu (cca 5 až 10 cm) s měkkými svrasklými listy uspořádanými v přízemní růžici. Uplatní se mezi nízkými trvalkami i jako součást podrostu pod stromy a keři.
P. japonská (Primula japonica) je vytrvalá rostlina původem z Japonska. Hodí se do polostínu na okraj vodních toků a jezírek – měli bychom ji každé 2 až 3 roky nechat na stanovišti vysemenit. Listy jsou v přízemní růžici, květenství se skládá z fialových či růžových květů, dorůst může až o výšky 45 cm. Kvete později – od května do června.