zdroj Pxfuel

JARNÍ ZELENÉ BYLINKY V KUCHYNI

In Bylinky, Poradna, Recepty, Zelenina by walsla

Zelená petrželka je zdravá a má i vynikající chuť. V našich kuchyních má nezastupitelné místo, využívá se do omáček i do polévek, k přílohám i jako ozdoba studených pokrmů. Podobné využití má i česnek medvědí. Právě na jaře nám tyto bylinky přinášejí potřebné vitamíny, a navíc si ještě pochutnáme. Stačí si přinést ze zahrádky zelené listy medvědího česneku a petrželky.

Penne alla puttanesca aneb Penne a la „bordel“

Jedná se o italské těstovinové jídlo, které pochází z okolí Říma. Jeho základem jsou krátké těstoviny penne s rourovitým tvarem, na koncích zkosené, podávané s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů… (Název penna znamená v italštině pero.)
Co budeme potřebovat
Připravíme si: 400 g těstovin penne, 400 g rajčátek (Cherry nebo Sugo pomodor), 4 ančovičky, 4 feferonky, 4 stroužky česneku, 4 lžíce černých oliv, 2 lžíce kapary, 1 dcl bílého vína, olivový olej a hrst nasekané petrželové natě (rozpis je cca na 4 porce)
Jak na to
Ve vroucí osolené vodě uvaříme penne „al dente“. (Italský termín pro potraviny (těstoviny, rýže, fazole, zelenina…), jež jsou uvařeny ne zcela do měkka, ale už nejsou tvrdé a při skousnutí lehce křupnou.)
Do hlubší pánve dáme olivový olej a přihodíme rozmáčknutý česnek, na kousky natrhané ančovičky, kapary a nakrájené olivy. Po chvilce ochutíme nakrájenou feferonkou a pak několik minut restujeme, aby se všechny chutě propojily. Odstraníme česnek a přilijeme bílé víno. Asi po 5 minutách vyprchá alkohol a můžeme přidat rajčátka pokrájená na půlky.
Nakonec přimícháme penne (podle potřeby podlijeme vodou z těstovin), přidáme nasekanou petrželku, ozdobíme bazalkou a podáváme.

Krémová polévka s medvědím česnekem

Na využití medvědího česneku máme jen velmi krátkou dobu – proto nesmíme zaváhat. Vynikající krémová polévka nám přijde k chuti. Příprava polévky je jednoduchá, zvládne ji i kuchař začátečník. a její chuť je znamenitá.
Co budeme potřebovat
2 brambory, 2 hrsti listů medvědího česneku, asi 1,5 litru vody (vývar nebo bujonová kostka), lžíce másla, 100 až 200 ml smetana na šlehání, sůl, pepř, špetka muškátového oříšku
Jak na to
V hrnci rozpustíme máslo, orestujeme na kostičky nakrájené brambory, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme (můžeme přidat muškátový oříšek) a dáme vařit. Po chvilce přidáme omyté pokrájené listy medvědího česneku. Když jsou brambory téměř měkké, přilijeme šlehačku, a ještě krátce povaříme. Pak rozmixujeme tyčovým mixérem.
Podáváme s topinkami, s opečenými kostičkami toustového chleba, krutony, celestinskými nudlemi apod.