zdroj Wallpaperflare

PETRŽELKA – NEPOSTRADATELNÉ ZELENÉ KOŘENÍ

In Bylinky, Poradna, Zelenina by walsla

Petrželka ať už hladkolistá či kadeřavá je v kuchyni téměř nepostradatelnou, a hlavně velmi oblíbenou bylinkou. Dovede ochutit teplé i studené pokrmy, používá se například k ochucení nádivek, omáček, polévek, ale také dokáže pokrmy krásně zdobit. Určitě se tedy vyplatí mít je čerstvé vždy po ruce. Na zahrádce nebo za oknem by neměla tato zelená pochutina chybět.

Petrželka

Petržel zahradní naťová (Petroselium crispum) nebo také petruška, petružel, petržílka je sice dvouletka, ale pěstuje se jako jednoletá listová zelenina. Pochází z oblasti Středozemního moře, ale doma je po celé Evropě.
Obsahuje velké množství vitamínů (např. A, B, C, E) i minerálních látek (draslík, hořčík, sodík, železo).

Petrželka má mnoho léčivých účinků (dezinfekční, močopudný i detoxikační).
Pomáhá s vysokým krevním tlakem i s poruchami trávení.
Využívá se při zánětech prostaty, při artritidě i revmatismu.
Zlepšuje pokožku, vlasy i nehty.
A například v létě při poštípání hmyzem můžeme použít jako první pomoc rozdrcené listy.

Jak ji pěstujeme

Petrželku lze tedy pěstovat na zahradě, nebo v květináči na parapetu za oknem či na balkóně.
Kadeřavá petrželka „kudrnka“ je sice dekorativnější, zato však petržel hladkolistá je pikantnější a aromatičtější – navíc dobře snáší vysoké teploty, proto skvěle dochucuje i teplé pokrmy.

Semínka petrželky vyséváme na záhon poprvé v dubnu – podruhé pak v srpnu – a ještě i později těsně před příchodem mrazů (v listopadu nebo v prosinci), aby ještě nevyklíčila a vzešla až v příštím roce brzy na jaře. Do květináče na parapetu však můžeme petržel vysévat kdykoli.
Stanoviště – vybereme pro ni světlé jen částečně zastíněné, protože nemá ráda přímé sluneční paprsky.
Půda – by měla být bohatá na živiny a také dobře propustná.
Zálivka – má být pravidelná a přiměřená; pokud rostlinu přelijeme, začnou jí žloutnout listy.

Semena klíčí poměrně dlouho – musíme počkat cca 35 dní, a než se petrželka rozroste, můžeme sklízet z jedné rostlinky maximálně 2 snítky. Po řezu petrželka rychle obrůstá – stonky, které vybíhají do květu, hned odstřihneme. Petrželku si můžeme do zásoby nasušit nebo také zamrazit.

Odrůdy hladkolisté petrželky

Petržel Fest – je odrůdou pro celoroční sklizeň natě – sklízet lze opakovaně. Je určena jak pro přímou konzumaci, tak i pro sušení či mrazení. Hladké lístky mají výrazné aroma.
Festival 68 – je naťová petržel bujně rostoucí určená také pro celoroční sklizeň, má velké množství tmavozelených hladkých listů, které můžeme využívat k přímé konzumaci, k sušení i mrazení.

Odrůdy kudrnaté petrželky

Petržel Astra má lehce zkadeřené listy a je silně aromatická. Je to odrůda vhodná jak k rychlení, tak i k polnímu pěstování. S oblibou se využívá do pokrmů teplé i studené kuchyně.
Také Afrodite s tmavě zelenými listy je silně aromatickou odrůdou, vyznačuje se silným a bujným vzrůstem a je vhodná pro pěstování v truhlících a květináčích na balkónech či terasách.
Naťová petržel Zelená perla je odrůda vysoce výnosná. Hodí se pro celoroční pěstování, ale i k zimnímu rychlení. Je svěží, aromatická a po seříznutí rychle obráží. Dobře snáší sucho a odolává i chorobám.