zdroj Pixabay

OŘECHOVÝ SVATOJÁNSKÝ LIKÉR ANEB OŘECHOVKA

In Ovoce, Poradna, Recepty by walsla

Tradiční nápoj, který si většinou připravujeme doma podle starého rodinného receptu. Ořechovka má nejen několik názvů, ale hlavně existuje velké množství nejrůznějších receptů a všechny jsou dozajista na tu pravou a jedinou … ořechovici. Ořechový likér by neměl v našem domácím baru chybět. Má nejen zajímavou chuť, ale může také prospívat našemu zdraví. A naši předkové tvrdili, že stopečka denně podpoří zdraví, trávení a chuť k jídlu.

Svatojánský ořechový likér

Ořechovka, ořechovice, žaludeční či svatojánský ořechový likér je chutný u nás tradiční nápoj, jehož příprava vychází z letitých zkušeností našich předků. K jeho přípravě je třeba hlavně trochu trpělivosti. Výroba je sice poněkud dlouhodobá, ale lahodný domácí likér stojí určitě za to. V zimě pak oceníme nejen jeho výjimečnou chuť, ale i antibakteriální účinky a podporu trávení.

Čas na sběr ořechů

Správný čas přípravy záleží na tak zvané mléčné zralosti ořechů – to znamená, že by měly být ještě měkké, ale už obalené zelenou slupkou.
Přípravu ořechového likéru musíme zvládnout v první polovině léta, kdy jsou ořechy zelené a nezralé. bychom měli stihnout v období od sv. Jána (odtud také název svatojánský likér) do svátku sv. Anny (tedy od 24. června do 26. července).

Začínáme s přípravou lahodného moku

Co budeme potřebovat
20 nezralých vlašských ořechů v silné zelené slupce,
1 litr neochuceného alkoholu (např. kvalitnější vodky), 1 celou skořici, 5 ks hřebíčku, kůru z citronu nebo pomeranče
1 kg krupicového cukru, ½ litru vody

Jak na to
Ořechy i se zelenou slupkou nakrájíme asi na půlcentimetrové plátky. Naskládáme je do vysoké zavařovací sklenice a přidáme koření i dobře omytou citrusovou kůru (citrusy by neměly být chemicky ošetřené). Vše zalijeme vodkou a sklenici dobře uzavřeme.
Necháme louhovat asi 6 týdnů v teple (třeba na slunci, ale v žádném případě nesmí zrát v chladu).
Po této době nastává další fáze přípravy likéru. Výluh scedíme přes jemné plátno a čistý roztok nalijeme zpět do sklenice. Svaříme cukr s vodou a necháme vychladit. Pak přilijeme k ořechovému výluhu. Po 1 měsíci konečně nastane konečně čas přelít ořechovku do menších lahví.

Účinky likéru

Ořechovka se užívá na problémy se slabým žaludkem (proto název žaludeční likér). Pomáhá při poruchách trávení, při zácpě i při nechutenství. I když budeme mít chuť likér ochutnávat a snad i vypít celý – vydržme alespoň no Vánoc. Uleželý je totiž mnohem chutnější a v zimě či během vánočního hodování ještě více oceníme i jeho léčivé účinky.
Navíc můžeme originálním dárkem obdarovat i naše přátele.