zdroj DXLINH

PROŘEZÁVÁNÍ OVOCNÝCH DŘEVIN

In Ovoce, Poradna by walsla

Pěstujeme-li na zahrádce ovocné dřeviny, musíme se o ně dobře starat, aby byly stromy a keře zdravé a měly také kvalitní plod . A k dobré péči patří i pravidelný řez. Kdy a jak…?

Pravidelný řez ovocných stromů a keřů

Řez je důležitý pro správný a zdravý růst a také pro krásné a hodnotné plody. Nestačí tedy ovocé dřeviny jen jednoduše vysadit a nechat svému osudu. K řezu přistupujeme podle typu stromu a podle ročního období – tedy na jaře anebo na podzim. Není třeba se této činnosti obávat: vybavíme se správný nářadím, nastudujeme potřebnou literaturu a začneme.
Při prořezávání se máme snažit zajistit, aby byly koruny stromů řídké a vzdušné. Je třeba odstranit větve, které rostou dovnitř, a větve překřížené. Je důležité, aby měl strom dostatek prostoru a mohl tvořit velké a zdravé plody.

Kdy a jak prořezávat

Nejčastějším obdobím prořezu je předjaří, tedy přelom února a března. Je to období, kdy už většinou mráz nebývá hluboko pod nulou a tepla ještě nejsou příliš velká. (Pro všechny druhy stromů však tato doba vhodná není.) Druhou dobou prořezávání je pozdní jaro a léto.

Na přelomu února a března se jedná o tak zvaný zimní řez.
Na co nezapomenout, pokud budeme prořezávat ještě v zimních měsících? Důležité je počasí. Sledujeme tedy předpovědi počasí, protože po prořezání by teplota neměla klesnout pod mínus 5 °C – to by totiž mohly čerstvé rány na dřevinách promrznout.
Tradičně se prořezávají jabloně, hrušně a keře jako maliníky, ostružiníky rybízy a angrešty.

Na přelomu července a srpna u nich pak můžeme provést ještě letní řez.
Tehdy odstraňujeme letorosty – tedy výhonky které rostou nevhodně, dovnitř koruny apod.
Opatrněji musíme pracovat s peckovinami. Jedná se o meruňky a broskve, třebšně či višně nebo slivoně – ty se totiž prořezávají až v plném jaře a ještě později. Povětšinou je to v období od dubna do srpna – ale ideální je čas těsně před květem nebo ještě hned po odkvětu.

Zvláštní požadavky na prořezávání mají naše známé ořešáky, jejich čas je od června do srpna.

Pomůcky k prořezávání

Aby byl řez hladký a čistý, abychom stromům pomohli a nikoliv jim ublížili, pak se zcela určitě neobejdeme bez kvalitního a dobře naostřeného zahradního nářadí.
Běžné zahradní nůžky – postačí na jednoduché zkrácení tenkých větví nebo výhonků u keřů.
Speciální dvouruční nůžky – jsou na tuto práci velmi vhodné, pohodlně jimi ustřihneme i větvě o něco silnější.
Pákové nůžky – nám pomohou vyvinout větší sílu.
Teleskopické nůžky – umožňují prořezávat i větve rostoucí ve větších výškách, kam běžně nedosáhneme.
Ruční pilka nebo pilka ocaska – zase pomáhá při řezání silnějších větví. Tedy tam, kde nestačí nůžky. Pilka může být ruční nebo také elektrická, která nám práci ještě usnadní.
Motorová pila – se nám bude hodit při řezání silných větví u stromů, které se dlouho neřezaly.
Žebřík nám pomůže pracovat ve výškách, přilba a vhodné rukavice zase zajišťují bezpečnost práce.