V kuchyni na nás čeká několikero nebezpečí. O některých víme – a dáváme si na dotyčné potraviny pozor, o jiných se dozvíme od lékaře či přátel, z časopisů, literatury, internetu… Mnohdy se nám ani nechce věřit, že by to byla pravda – například takové fazole vždyť jsou tak zdravé!
Zdravé fazole
Odborníci nám připomínají, že v našich jídelníčcích chybějí luštěniny, které jsou výborným zdrojem vlákniny i bílkovin, a navíc neobsahují cholesterol, a že bychom je měli konzumovat častěji. Mezi luštěninami se však skrývá jeden druh, který dokáže být nebezpečný! Jsou to fazole – krásný plod rostliny fazolu (Phaseolus) z čeledi bobovitých.
Jsou jedním z hlavních zdrojů: rostlinných bílkovin, obsahují také zdravé tuky a vitamíny (zejména ze skupiny B, dále vitamín E), bohatě jsou v nich zastoupeny minerální látky (draslík, hořčík, měď, vápník, zinek, fosfor, mangan, železo…).
Co dokáží
Fazole nás chrání před civilizačními chorobami např.:
- máme je konzumovat při hypertenzi, protože snižují krevní tlak,
- zajišťují správný chod srdce a cév,
- pomáhají lidem s vysokým cholesterolem,
- posilují trávicí trakt – velké množství rozpustné vlákniny dokáže pročistit střeva,
- doporučují se při zácpě (pravidelné vyměšování zajistí právě konzumace fazolí),
- pomáhají při onemocnění jater a ledvin,
- jsou vhodné při anémii,
- dovedou odvodnit organismus,
- prospívají růstu vlasů,
- zajišťují zdravou krásnou pokožku,
- pomáhají v boji s obezitou…
Zrádné fazole
Mnoho lidí má obavy z nadýmání, to je ale zbytečné, protože se dá tato „nepříjemnost“ snadno snížit přidáním různých druhů koření. Použijeme to, které máme rádi (dobromysl, majoránka, tymián, bazalka…).
Syrové fazole však také obsahují několik toxických látek – jmenují se lektiny a v rostlinné říši je najdeme také například u brambor, lilku i obilovin...
Otrava syrovými fazolemi se projevuje nevolností, průjmem, křečemi, zvracením… U malých dětí stačí sníst pouhé tři syrové fazole! Pozor si musíme dát také při oblíbeném klíčení.
Důležité je vědět, že se jedovaté látky neutralizují tepelnou úpravou.
Jak na ně
Určitě se nenecháme odradit jejich poněkud zdlouhavou přípravou. Vždy dbáme na správnou kuchyňskou úpravu, abychom z fazolí odstranili nežádoucí látky.
Fazole napřed opláchneme, abychom odstranili případné nečistoty a namočíme je na několik hodin (alespoň 4 až 8 hodin do vody), tu pak slijeme, nalijeme čerstvou a pak je musíme ještě 1 a ½ hodiny vařit.
Recept na fazole s uzeným na kyselo
Co budeme potřebovat: bílé fazole, mouka, máslo, ocet, sůl, pepř, uzené maso (krkovička).
Jak na to
Připravíme si jíšku z mouky a másla, rozředíme ji vývarem nebo vodou. Přidáme uvařené fazole a dochutíme solí, pepřem a octem. Na pánvičce si opečeme uzenou krkovičku a hned podáváme.