ŠÍPKOVÝ ČAJ    

In Ovoce, Poradna, Recepty by walsla

Šípkový čaj, který má kysele trpkou chuť, posílí naši imunitu, vytáhne z nás nepříjemnou virózu či dotěrné nachlazení, je účinný proti únavě a celkově osvěžuje a posiluje – jak při jarní únavě, tak při vleklých infekčních chorobách. 

A jak se takový správný či „babiččin“ šípkový čaj připravit? Existují různé postupy:

1) Někdo sušené šípky roztlouká v hmoždíři a na půl litru vody dává asi dvě polévkové lžíce této drti. Šípková drť se nechá stát alespoň půl hodiny ve studené vodě, pak se vše uvede do varu a vaří cca 2 minuty. Než čaj podáváme, necháme odstát asi 15 minut.

2) Podle jiného receptu zase drcené šípky přelijeme vroucí vodou, a vaříme je asi dvě minuty – pak necháme odstát asi 30 minut.

3) V dalším postupu namočíme celé šípky do vody na 24 hodin a teprve pak je krátce povaříme. I v tomto případě necháme alespoň ½ hodiny odstát. (Výhodou je, že uvařené šípky můžeme opakovaně přelít studenou vodou a znovu povařit, neboť v nich zůstalo ještě dost živin).

Pozor na cezení – šípky obsahují mnoho jemných chloupků, proto je nutné čaj z drcených šípků cedit přes husté sítko nebo spíš přes nějakou látku. Jemné chmýří ze semen by mohlo vyvolat svědění sliznic v ústech a krku. (Samozřejmě tato starost nám odpadá, vaříme-li čaj z celých šípků.)