Patří mezi vytrvalé rostliny, které potřebují dostatek slunce. Rostlina se dožívá 10 let a je nenáročná na pěstování, známých je asi 400 druhů těchto sukulentů. Ve volné přírodě ji lze najít v různých částech světa, mj. v Austrálii, na Novém Zélandu i Jižní Africe. Staří Aztékové tuto rostlinu považovali za posvátnou.
Pěstovat ji lze v bytě i na zahrádce. Přezimovat ale musejí na světlém místě s teplotou kolem 5 až 10 stupňů Celsia. Přesazuje se na jaře a vyhovuje jí suché a teplé prostředí. V létě je potřeba ji pravidelně zalévat, v zimě během přezimování téměř vůbec. Jde o nenáročnou rostlinu, která rychle roste a dodává prostředí exotický ráz.
Hrubé dužinaté listy mohou dosahovat délky až dva metry, na okrajích jsou ostnaté s ostrým bodlákem na konci. V Mexiku z nich dokonce v minulém století vyráběli jehly na šití.
Sirup z agáve je přírodní mexické sladidlo. Je zdraví prospěšný, použít ho lze například na palačinky, lívance, ovocné saláty, lze si jím osladit kávu nebo čaj. Má antibakteriální účinky, a proto se používá i k léčbě či hojení řezných ran.