NEDEJTE MŠICÍM ŠANCI

In Nezařazené by walsla

Růže, slunečnice či muškáty? Mšicím je to úplně jedno, pochutnají si prostě na čemkoli.

Mšice přenášejí nemoci, způsobují kroucení listů a deformaci plodů. Nejzajímavější na tom je, že jejich komplicové v tomto řádění jsou mravenci. Mšice jsou totiž málo pohyblivé a mravenci jim zabezpečí dopravu přímo ke zdroji potravy. Nedělají to však zadarmo – a odměnou jim je sladká tekutina, kterou mšice vylučují.

Jak na ně?

Nejdříve je nutné se zbavit mravenců. Na ovocných stromech je nejlepší použít tzv. lepové pásy, které zabrání jejich “pochodu” do koruny stromů.

U rostlinek v truhlících si můžeme pomoci křídou – květináče a podlahu jednoduše pokreslíte tak, že jim zamezíte jakýkoli přístup k rostlinám. Potom se zaměřte na mšice.

Nejdříve ničte ekologicky

– Česnek má baktericidní a fungicidní účinky, jeho typické aroma odpuzuje hmyz, a tak ho lze úspěšně použít v boji proti mšicím.

Příprava: asi 26 stroužků nasekejte a zalijte litrem vařící vody v nádobě, která dlouho udrží teplo. Nechte přikryté asi 15 minut stát, pak přelijte přes sítko. Neředěný aplikujte na napadené rostliny, a to jednou za dva až tři týdny.

– Kopřiva obsahuje množství kyselin, mikroelementů a je spolehlivým dodavatelem dusíku. Použijte mladé rostlinky, které ještě neměly květy.

Příprava: Kilogram čerstvě nasekané natě zalijeme deseti litry dešťové vody a necháme vylouhovat 12 až 24 hodin. Ale musíme dát pozor, aby to začalo kvasit! Pak roztok přecedíme, zbytky kopřivy ze dna nádoby vyždímáme a bez ředění aplikujeme.

Vratič obecný výborná rostlina, kterou můžeme použít k odpuzování hmyzu, protože jeho listy a soukvětí obsahují éterické oleje, třísloviny a hořké látky. Sklízí se během květu od července do září. Odvar je účinný například proti roztočům na jahodách či ostružinách, proti mšicím  či obaleči jablečnému.

Příprava: Na litr výluhu je třeba 30 gramů usušených květů, které zalijeme vařící vodou a necháme vylouhovat 10 až 15 minut. Slijeme a vychlazený aplikujeme jako postřik na postižené rostliny.