TYKEV JE LAHŮDKA I LÉK

In Poradna, Zelenina by walsla

Tykev patří mezi nejstarší kulturní plodiny. Pochází z Ameriky a existuje hodně druhů, u nás je nejznámější tykev velkoplodá a tykev obecná.

Tykve, dýně, patizony a cukety vyžadují humózní středně těžkou půdu s dostatečným množstvím dostupné půdní vláhy a dostatkem živin a také slunečné polohy chráněné před silnými větry. Nejvhodnější je přímý výsev v půlce května do předem připravených hnízd do hlouby 3 až 5 centimetrů.

Zajímavou myšlenkou je pěstování tykví na kompostech a hnojištích, kdy rostlinám dopřejeme dostatek prostoru k popínání, dost humusu a zároveň na rok zakryjeme nevzhledné místo zahrady.

Tato zelenina snáší přesazování hůře než jiné druhy, s rostlinkami je proto nutné zacházet opatrně tak, aby kořenový bal zůstal neporušený. Tomu napomůže dobrá závlaha několik hodin před vysazováním, předem zavlažíme i jamky, do kterých budeme vysazovat. Nejvhodnější období pro sklizeň plodů je srpen až září.

V kuchyni se používají hlavně plody tykve a dýně, které se nakládají jako ovocný kompot, přidávají se do ovocných salátů, zapékají spolu se zeleninou, a například nastrouhaná dužnina cuket, která rovněž patří mezi tykve, se dá použít místo brambor do placek.

Odpradávna je tykev známá tím, že podporuje trávení, stopové prvky obsažené v této rostlině navíc mohou působit protizánětlivě. Tykev je lehce stravitelná, obsahuje škrob a pektin a má minimální obsah bílkovin. Uvedené vlastnosti ji předurčují k přípravě dietních jídel a je vhodným zpestřením jídelního lístku zejména pro děti.

Nejoblíbenější recept autorky – tykev ve smetanové omáčce:

Potřebujeme: jednu podlouhlou tykev, cibuli, sůl, ¼ litru smetany, lžička hladké mouky, cukr, ocet, kopr.

Jak na to: Tykev přepůlíme, vydlabeme jadérka i nepoužitelný střed, podlouhlý plod rozkrojíme na několik menších částí, nahrubo postrouháme a osolíme. Protože tykev pouští hodně vody, necháme chvíli v klidu stát a rukou lehce vyždímáme nebo slijeme přes sítko.

Mezitím na pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme nastrouhanou tykev – a kdo má rád, ochutí i špetkou mletého kmínu – a za občasného podlévání dusíme asi 10 minut, až zelenina změkne. Přidáváme jen tolik vody, aby tykev nebyla zcela ponořená.

Zatímco se tykev dusí, uděláme si ze smetany a mouky zásmažku, tu přidáme do tykve a minutu až dvě necháme projít varem, pak omáčku sundáme ze sporáku. Až potom podle chuti dosolíme, přidáme cukr, podle chuti třeba i ocet. Na závěr lze zpestřit omáčku koprem.

Podáváme s vařenými bramborami, kdo nevydrží bez masa – hodí se sekaná.

Dobrou chuť!