KRÁSNÁ A NENÁROČNÁ ARÁLIE

In Okrasná zahrada by walsla

Chcete mít v zahradě impozantní strom, který nevyžaduje péči? Vsaďte na arálii.
 
Do rodu arálie patří několik desítek druhů, u nás se jako s raritou můžeme setkat s arálií štíhlou (Aralia elata), která pochází z Dálného východu. Už z dálky zaujme svým vzhledem, připomíná totiž trochu palmu.
 
Jde o pomalu rostoucí strom, který se málo rozvětvuje a dorůstá do výšky asi tří metrů. Opadavé listy jsou velké a dlouhé a vyrůstají na mladších stromech z hlavního kmene. Jsou složené zhruba z osmdesáti lístků, které jsou řapíkaté, dvoj až čtyřnásobně zpeřené, někdy pokryté chloupky. Listy jsou uložené nad sebou a vytvářejí zajímavý etážový efekt. Kmen i větve jsou porostlé hustými, velkými a ostrými trny.
 
Od července do září se objeví na stromech nápadné bílé květy, najednou vyroste pět až osm soukvětí s délkou kolem půl metru. Když dozrají, změní se ve střapec tmavých plodů, které s oblibou vyhledávají ptáci. Na podzim vynikají tyto stále zelené stromy krásně zabarvenými listy, které mívají žlutou, oranžovou či vínově rudou barvu.
 
A jak arálii pěstovat. Není náročná na půdu, snese ji lehkou i těžší, kyselou i zásaditou, přežije i kratší období sucha. Při déle trvajících deštích se může stát, že shodí listy, ty ale po nějaké době opět vyrostou. Mladým stromkům vyhovuje polostín, v prvních letech po výsadbě je dobré kmen obalit například bublinkovou fólií, aby nadzemní část nezamrzla. Starším stromům se daří na slunečním místě.
 
Chceme-li arálii tvarovat, je dobré tak učinit nejpozději do začátku léta. Rostlinu nenapadají škůdci ani nemoci, vůči mrazům je odolná, vydrží i v podmínkách pod -30°Celsia. Stromy se dožívají 25 až 40 let.
 
Rozmnožuje se pomocí kořenových odřezků, ty by měly mít průměr 1 až 3 centimetry a délku 10 až 30 centimetrů.
 
Arálie také léčí
 
Kořeny arálie mají podobné účinky jako známý ženšen, sbírat by se měly z pěti- až patnáctiletých rostlin. Kořeny o průměru 1 cm se nařežou na kousky dlouhé zhruba 8 cm a usuší se. Používají se jako odvar nebo lihová tinktura. Zvyšují odolnost organismu, fyzickou a psychickou aktivitu, odstraňují pocity únavy i hladinu cholesterolu a cukru, měly by usnadnit vystřízlivění z kocoviny po nadměrném požití alkoholu. V Japonsku se dokonce používá při rakovině zažívacího traktu.