TRIKY JAK DONUTIT RAJČATA DOZRÁT!

In Ovoce by walsla

Všichni víme, že zelená rajčata nejsou ještě zralá, jsou prakticky bez chuti a navíc obsahují jedovatý solanin. Prozradíme Vám triky jak donutit rajčata dozrát.

Jedovatý solanin v zelených rajčatech

Na jihu Evropy i v USA je kyselá chuť nezralých plodů docela v kurzu. Ze zelených rajčat vyrábějí například čatní, nakládají je do oleje, v některých oblastech dokonce smaží. Nejde o zrovna zdravá jídla. Množství solaninu v zelených, málo zralých rajčatech je pro člověka jedovaté. Jeho obsah klesá s tvorbou červených barviv během zrání. Například 100 g nezralých rajčat obsahuje 9 až 32 mg solaninu, napůl zralá obsahují už jen 0,1 až 1,8 mg a zralé plody jen zanedbatelné množství 0 až 0,7 mg. Solanin nelze odbourat kvašením a trávením. Pro dospělého je nebezpečné množství 25 mg solaninu na den. Když přijme vyšší množství, projeví se to bolestmi hlavy, žaludečními potížemi (hlavně zvracením), škrábáním v krku.

Jak takovouto zeleninu lze zužitkovat?

Pokud však zelená rajčata správně zpracujeme nebo je zkombinujeme s jinou zeleninou, lze obsah nebezpečného solaninu snížit – mimo jiné výrobou džemu či mléčným kvašením ho lze snížit až o třetinu. Pro bližší představu: zelená rajčata nakládaná v octu mohou obsahovat dokonce 90 procent solaninu, ale v kombinaci s bílým zelím, cibulí a cuketami podíl této látky snížíme.

Triky, jak donutit rajčata, aby dozrála

Kořeny nahoru – rajčata dozrávají v chráněných prostorách zavěšená za kořeny. Před příchodem mrazů je vybereme z půdy i s kořeny a pověsíme do studené, ale dobře větrané místnosti. Živiny se z celé rostliny postupně přesunou do plodů a ty budou postupně dozrávat.

Na jižním slunci – ověřené, i když pomalejší, je zrání na okenním parapetu. Plody opatrně posbíráme tak, abychom zabránili vstupu infekcí. Lze je uříznout i se stonkem a tak uložit na okno. Nejlepší je jižní strana, kam slunce svítí nejdéle.jižní slunce

Zabalené ve fólii – jistě víte, že ovoce se nemá skladovat společně se zeleninou a brambory. Je to kvůli produkci etylénu ve zrajícím ovoci. V případě nezralých plodů je to obrovská výhoda – stačí, když k rajčatům přibalíme několik zralých jablek a vše vzduchotěsně obalíme fólií.

Více slunce – pokud zatím nehrozí výraznější ochlazení a rajčata chceme nechat stále na záhonu, dopřejme jim více slunce. Tento zdánlivě nemožný úkol lze vyřešit jednoduše – vytvoříme odrazovou plochu z dřevěných prken, kterou obalíme alobalem. Tímto jednoduchým způsobem se k nim dostane dvojnásobné množství slunečních paprsků.