USUŠTE SI LIBEČEK A MEDUŇKU

In Poradna by walsla

Jestli si plánujete nasušit na zimu listy libečku nebo meduňky, je vhodné je sklízet právě v září, kdy obsahují nejvíce aromatických látek. Aby z nich nevyprchaly, nesušíme bylinky na sluníčku, pak je uskladníme ve vzduchotěsných nádobách. Sušíme jen zdravé listy, na kterých se neobjevil ani náznak houbových nemocí. Libeček je aromatické koření, které se využívá k dochucení polévek a omáček, meduňku můžeme zase použít při přípravě uklidňujícího a posilujícího čaje.
 
Bylinky v alkoholu
 
Bylinky dáváme nejen do jídla, ale lze z nich vyrobit oleje, mastičky nebo dokonce likéry. Posledně jmenované nám pomáhají při trávení po vydatném jídle. Směs sušených bylinek – meduňku, mátu, libeček, třezalku, plody trnky, arniku, rozmarýn, tymián a malinko pelyňku pravého – zalijeme režnou (30procentní) a tři týdny necháme na slunném místě. Pak přecedíme a dáme do lahví. Pokud chcete likér, přidejte do tohoto extraktu sirup z vody a cukru.