Co dělat, aby nám ani v zimě nechyběly čerstvé bylinky, které nám zpříjemnily letní kuchyni? Můžeme si je třeba přenést v nádobách domů, nebo rychle rostoucí letničky ještě vysejeme. Pilně sušíme, zamrazujeme, nebo nakládáme.
Z rozrostlých trsů trvalek (pažitka, petrželka, tymián, máta, šalvěj…) jednoduše část odebereme a přesadíme do vhodného květináče – doma umístíme na chladnějším světlém místě.
Rychle rostoucí letničky (majoránka, řeřicha, kerblík…) si vysejeme do vhodných nádob.
Chceme-li čerstvou nať celeru či petržele, seřízneme vrchol této kořenové zeleniny a položíme na misku s troškou vody – nať nám pak poroste i několik týdnů.
Protože víme, že se nás zima zeptá… rychle ještě některé bylinky nasušíme, případně zamrazíme (petrželová a celerová nať, libeček, dobromysl, majoránka, saturejka…).
A co si připravit třeba bazalkové pesto?
Co budeme potřebovat?
50g čerstvých bazalkových listů, 100 ml kvalitního olivového panenského oleje, 6 lžíce jemně nastrouhaného čerstvého parmazánu, 1 stroužek česneku, 1lžíce piniových oříšků (lze je nahradit vlašskými – nejlépe čerstvými ořechy), špetka soli
Jak na to?
Všechny přísady rozmixujeme tyčovým mixérem napřed jen s polovinou olivového oleje, druhou polovinu oleje postupně přiléváme, aby pesto mělo jemnou krémovou konzistenci. Dáme do skleniček a navrch nalijeme ještě malou vrstvičku olivového oleje, který zajistí, že nám pesto vydrží v chladničce i měsíc (ale povětšinou jej sníme dřív). Nebo můžeme pesto rozdělit po 2–3 lžících do plastových sáčků a zmrazit.
Vynikající je na těstoviny, toasty, pizzy…