Ovocné odrůdy, které nezaberou moc místa

In Okrasná zahrada, Ovoce by walsla

Známá ovocnářská stanice v East Malling v Anglii vyšlechtila stromky s velmi pomalu rostoucím středovým kmenem a krátkým bočním růstem. Hustota listů a dřevo působí kompaktním a estetickým dojmem – jsou štíhlé jako trup baletky, proto dostaly jméno baleríny (nebo sloupové stromky).

Díky svému vzrůstu se pěstují jako okrasné a zároveň účelové. Jejich pěstování je výhodné hlavně pro vlastníky malých zahrádek, protože i na minimálním prostoru je možné vysadit větší množství odrůd. Mají sloupový vzrůst, a tak se dají pěstovat v předzahrádkách, v nádobách na balkonech, terasách nebo na schodišti. Není dobré je vysadit na větší pozemky a na otevřených plochách ve vzdálenostech, které uplatňujeme pro klasické tvary, působily by totiž osaměle a neesteticky.

Hodí se zejména pro malé rodiny na ochutnávání plodů přímo ze stromu a ke krátkodobému uskladnění. A také jsou dobrou školou pro začátečníky, kteří si na nich mohou vyzkoušet péči o ovocné dřeviny.

Kdy je vysadit?

Vhodný termín výsadby je podzim. Vysazujeme do řadu ve vzdálenosti 0,5 až 1,5 metru, výsadbu lze řešit do skupiny okrasných rostlin. Při výsadbě upravíme jejich kořínky, terminál – tedy vrchol jabloní a hrušní nemusíme zkracovat, broskvoně nemají tendenci vrcholového růstu. Výhodou je, že mladé větvičky se odklánějí do stran a vytvoří se tak jakési tvary ve tvaru deštníků, což vypadá efektně a zároveň se tvoří i základ pro větvě s úrodou. Během vegetace odstraňujeme letorosty. Při ochraně před škůdci a před nemocemi je třeba přihlížet na skutečnost, že hustý růst listí po dešti déle vysychá, což může způsobit výskyt listových nemocí.