Skleník? Má své kladné stránky!

In Okrasná zahrada, Zelenina by walsla

Možná patříte ke zkušenějším zahrádkářům a rozhodli jste se, že si vyzkoušíte pěstování oblíbené zeleniny i ve skleníku. Nejde o ovšem o levnou záležitost, proto byste si měli zvážit všechny kladné i záporné stránky tohoto kroku.

Na začátku byste si měli udělat jasno v tom, k čemu chcete skleník využívat. Pokud v něm chcete pěstovat zeleninu jen v době, kdy venku nemrzne, postačí skleník, v němž se nebude topit. Pokud si v něm hodláte předpěstovat sazenice zeleniny či kytek, musíte ve skleníku topit několik měsíců, přitápět bude nutné v případě, že ve skleníku necháme přezimovat rostliny v květináčích a tropické rostliny. Možná jste vášnivým příznivcem tropických teplomilných rostlin, například kaktusů nebo orchidejí či exotické zeleniny – to pak budete muset vytápět skleník téměř celoročně, vyjma nejteplejších letních dnů.

Velikost

Rozměry skleníků závisí od toho, k čemu ho budete používat. Pro běžného zahrádkáře je vhodný volně stojící skleník se sedlovou střechou, jehož plocha se pohybuje od 8 do 12 čtverečních metrů. Na předpěstování letniček nebo rychlení zeleniny postačí naopak menší model o ploše od 3 do 7 čtverečních metrů.

Radost z úrody

Hlavní výhodou pěstování zeleniny ve skleníku je, že první úrodu, například salát, můžeme sklízet už v dubnu a poslední v listopadu, a to bez vytápění. Kromě prodloužení pěstitelského období má skleník i další přednosti: vyšší výnosy, plody bývají větší i chutnější, ve skleníku vítr rostlinu nepoláme, neohrozí jí ani sucho, počasí tedy ovlivní úrodu jen minimálně.

Ve skleníku je třeba pěstovat rané odrůdy, které jsou určené k rychlení, kromě salátu to jsou ředkvičky, karotka, kedlubny. Skleník je také vhodným prostředím pro dopěstování sazenic, které necháme venku v zahradě, nebo pro letní výsadbu do skleníku. S vyséváním raného květáku, zelí, kapusty či kedluben se začíná už koncem ledna. Sazenice potřebují teploty od 16 do 25°Celsia (závisí to od druhu zeleniny), proto se bez vytápění majitel skleníku neobejde. Je tedy výhodné si předem vypočítat spotřebu tepla a podle toho se pak rozhodnout, který způsob vytápění je pro budoucího majitele skleníku nejvhodnější.