Pomeranč jako přirozená potravina je lepším zdrojem vitaminu C než kterýkoli farmaceutický přípravek.
Působí při infekčních onemocněních, ale i při nachlazení. Krom „céčka“ pomeranče obsahují také karotenoidy (provitamin A) i vitamin B1 a B2. Kyselina listová je nezbytná pro zdravý vývoj nervového systému plodu, působí též jako antioxidant, jehož přítomnost v krvi je důležitá pro imunitní systém.
Zastánci zdravé výživy doporučují pomerančovou kůru – a to dva dny v týdnu během jednoho měsíce. Během ní se konzumují jen pomeranče a pije pomerančová šťáva, prý je dobré sníst 10 až 12 pomerančů a vypít 2 až 4 sklenice šťávy. Pokud je pomerančová šťáva příliš kyselá, přidáme do ní 2 lžíce medu.
Jestli dáváte přednost šťávě, je nejlepší vypít ji hned po vymačkání. Pokud je chcete nahradit konzervovanými džusy, nezapomeňte, že při zpracovávání dochází k desetiprocentní ztrátě vitaminu C, ale ostatní vitaminy zůstávají zachované.