Při pěstování nejrůznějších bylinek – ať na zahrádce nebo v květináči – bychom neměli zapomínat na mátu peprnou.
Je to velmi známá vytrvalá bylina, která má široké uplatnění nejen v léčitelství, ale i v naší kuchyni či kosmetice.
Máta peprná obsahuje silice, třísloviny, organické kyseliny a jiné účinné látky. Hlavní složkou je určitě mentol, který vyvolává pocit chladu, mírně znecitlivuje, a tak eliminuje nepříjemné pocity (svědění, pálení, podráždění).
Droga se vnitřně užívá při poruchách trávicího traktu (nadýmání, křeče, koliky), povzbuzuje chuť k jídlu, ovlivňuje tvorbu a vylučování žluče, utlumuje bolesti hlavy, dokonce i migrénu – celkově totiž posiluje nervovou soustavu. Příznivě působí při léčbě horních cesty dýchacích, je výborná na výplachy (odvar) při bolestech zubů a dásní, kdy navíc zpříjemňuje a čistí dech.
Čerstvé mátové listy si můžeme přidat do uklidňující koupele. A samozřejmě nesmíme zapomenout ani na osvěžující koktejly.
Ještě pro zajímavost připomeneme lidové názvy máty – například: větrná bylina, fefrmincka, větrové koření, balšám, bylina Matky Boží, minta, náma, peprnej balšám…