Co potřebujeme
1/2 litru vařící vody, 1,5 kg malých šalotek, 1 litr vinného octa, 150 ml olivového oleje, 600 ml vody, 140 g hnědého cukru, 1 polévková lžíce soli, 1 polévková lžíce drceného pepře, 1 hrst bazalkových lístků, 100 ml balzamikového octa
Jak na to
Šalotky nejlépe oloupeme tak, že je zalijeme vařící vodou, aby byly všechny ponořeny, necháme asi 1 minutu odstát, scedíme, necháme trochu vychladnout a loupeme.
Všechny ingredience kromě balzamikového octa dáme do velkého hrnce, přivedeme do varu a asi 3 minuty pomalu povaříme. Přidáme šalotky a vaříme ještě 8 – 10 minut, až jsou šalotky měkké.
Šalotky pak společně s listy bazalky vložíme do sklenice. Nálev povaříme ještě 6 minut, vypneme, přidáme aceto balsamico, nálevem pak šalotku zalijeme. Sklenice uzavřeme a necháme 3 dny na chladném místě odpočívat.
Takto připravené šalotky vydrží v chladu 3 měsíce. Jsou vynikající k sýrům s modrou plísní.