Plod pokojového banánovníku

In Okrasná zahrada, Ovoce, Zelenina by walsla

“Pěstujeme doma banánovník, má však stále malé plody. Jak dlouho trvá, než narostou velké banány?” ptá se naše čtenářka z Prahy.

Banánovník nám sice připomíná spíše strom, ale ve skutečnosti je to obří bylina.  Jsou to rostliny větších rozměrů (až několik metrů do výšky i šířky), hodí se spíš do skleníků nebo velkých interiérů, kde tvoří výraznou dominantu.

Pro pěstování v bytech byly speciálně vyšlechtěny malé kultivary (dosahují výšky asi 1,5 metru), ale i u nich se můžeme dočkat vlastních plodů. V domácích podmínkách však nevytváří banánovník velké plody. Jsou spíše menší – plody některých druhů se zpracovávají i jako zelenina, a jiné druhy jsou pěstované jako čistě okrasné rostliny, jejichž plody nejsou vhodné pro konzumaci.

Do velikosti typické pro pěstovaný druh dorostou přibližně do jednoho měsíce. Vše záleží na podmínkách, které rostlině vytvoříme.

Pokud má banánovník vhodné podmínky, vykvétá na plantážích v tropech po devíti měsících. V našich sklenících asi za 12 měsíců a v bytech se květů dočkáme většinou později, asi za dva až čtyři roky.