KAKI+CHURMA=KAKICHURMA

In Ovoce by walsla

Ovocný strom tomel japonský (Diospyros kaki) pocházející z dálného východu nás obdarovává chutným plodem s exoticky znějícím názvem – kaki nebo také churma, či kakichurma, ale také persimmon, korejské mango, medové jablko…  Jeho botanický název druhu Diospyros znamená „Diovo ovoce“ a z toho lze usuzovat, že kaki chutná nejen nám, ale i bohům.

Plody připomínající svým tvarem rajče či pomeranč, mají lesklou jasně oranžovou barvu a specifickou sladkou chuť, ta zase trošku připomíná oříšky či meruňky, nebo broskve.

Zářivě oranžová slupka se nekonzumuje, oloupneme ji nožem či škrabkou na zeleninu a plod nakrájíme na plátky, či jej rozpůlíme a jíme malou lžičkou – podobně jako kivi. Kaki je nejchutnější, když je dužina zralá, měkká (dozrává i při pokojové teplotě) – ale před úplnou zralostí, kdy už je dužina mazlavá.

Kaki jíme hlavně čerstvé, nebo je přidáváme do ovocných salátů, ale i do dezertů a řady dalších sladkých jídel, vyrábí se z něj také marmelády či želé. V asijských zemích se také kaki suší a lisuje podobně jako fíky.

Dužnina obsahuje velké množství vitaminu C, draslík, vápník, ale také například hořčík, fosfor, železo, dále také velké množství vlákniny a poměrně hodně jednoduchých sacharidů.

Doporučuje se lidem, kteří mají nemocná játra, či ledviny.