Rambutan

In Ovoce by walsla

Možná někdo vzpomene na verše  slavného českého básníka ze Slavětína u Loun, Konstantina Biebla. V jeho básni Toké (ze sbírky S lodí, jež dováží čaj a kávu) se to podivnými slovy jen hemží a právě přes rambutan a kapok tam skáčou malé opičky.

Co je to ten rambutan?

Rambutan jsou kulovité červené plody pokryté měkkými ostny – rostou na stálezeleném stromě Nephelium lappaceum, který rodí své ovoce 2x ročně a pochází z Jihovýchodní Asie. Jako kultivovaná rostlina je Nephelium rozšířený v tropech, největším pěstitelem Rambutanu je Thajsko.

Plody jsou velké 3 – 5 cm, tvarem i velikostí připomínají slívu. Mají oranžovou až tmavě červenou nebo i žlutou barvu. Pod pevnou slupkou se nachází šťavnatá pevná dužina příjemné sladkokyselé, aromatické chuti. Uprostřed plodu najdeme oválné hnědé semeno.

Rambutan tvoří z 80% voda, zbytek tvoří celkem zanedbatelné množství živin. Za zmínku stojí obsah vitamínu C.

Když nařízneme slupku rambutanu a plod rozdělíme na dvě poloviny, jíme pouze syrovou dužninu – je aromatická, sladkokyselá a připomíná ananas nebo liči. Rambutan můžeme také přidávat do salátů, či kompotů apod.