Každý balkon může kvést

In Okrasná zahrada, Poradna by walsla

Každý balkon může kvést – dokonce i ten bez slunce. Kytičkám se samozřejmě nejlépe daří na balkonech, na které svítí sluníčko celý den. Ne všichni však takový balkon máme, a tak musíme vybírat rostlinky, kterým se bude dařit v mírném či větším stínu. Balkony orientované na východní nebo severní stranu oceníme zejména v horkých dnech, když si na nich můžeme dosyta vychutnat příjemné posezení. Tady je několik rad, jaké kytky si právě do takovýchto prostor vybrat.

Méně slunečních paprsků nevadí lobelkám (Lobelia erinus), jejichž květy mají modré a fialové barvy. Vyjímají se jak v truhlících, tak i v květináčích, na záhonku, ale nádherné jsou i v závěsných nádobách. Aby měly dostatek květů, je důležité zasadit je do kvalitního substrátu a pravidelně je přihnojovat a vydatně zalévat.

Mezi rostliny, kterým nevadí stín, patří také například fuksie (Fuchsia), jsou typicky balkonové květiny, na záhonech je vidíme málokdy. Tyto nenáročné trvalky poměrně rychle rostou a dají se výborně tvarovat. Do květináčů se hodí odrůdy s hustým porostem listů, bohatými květy a kompaktně rostoucí.

V závěsných nádobách vynikne velmi nenáročná balkonovka bakopa, daří se jí v bedýnkách v kombinaci s rovně rostlými balkonovými rostlinami. Bakopa právě nesnáší přímé slunce, vyžaduje hodně vody a zkracování nejdelších výhonků. Má dlouhé převislé stonky hustě pokryté bílými drobnými květy – ty když odvetou, samy opadávají.

Jednou z opomíjených balkonových květin je netýkavka (impatiens), která sice nedorůstá takové velikosti jako například muškáty, ale zato se odvděčí nádhernými květy i zajímavým listem. Vyhovuje jí polostín až stín a místo chráněné před větrem. Během celé sezony ji musíme hodně zalévat, velmi vhodné jsou samozavlažovací nádoby. Je dobré jednou týdně jim přidat hnojivo s vyšším obsahem fosforu a draslíku, budou lépe kvést. Rostlina má samočisticí schopnost, odkvetlé části proto nemusíte odstraňovat.

Na balkon je také jako doplňková rostlina vhodný – břečťan (Hedera), hodí se ke kvetoucím rostlinám, ale krása jeho listů různých tvarů vynikne tehdy, pokud jej vysadíme do samostatných nádob. Na balkony lze vysadit dokonce i škumpu (Rhus), které se bude dobře dařit ve větším květináči nebo jiné rozměrnější nádobě. Kromě zajímavých listů samičí rostliny koncem léta zdobí tmavě červené plody. Pod korunou škumpy se bude dařit nádherné čechravě (Astilbe), či zářivé kokardě (Gaillardia).